foto: economica.net

Un nou tip de buletin este propus de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a intrat în dezbatere publică. Acest document va urma să fie eliberat începând cu vârsta de 12 ani și va fi folosit și pe post de card de sănătate sau semnătură electronică. Pentru prima dată în România, documentul va conține, pe lângă imaginea posesorului, și amprentele a două degete.

Acest demers vine în contextul alinierii țării noastre la normele europene și scopul este acela de a asigura oamenilor circulația liberă între statele membre UE și de a spori securitatea datelor pe care le conține. România este obligată să emită acest tip de buletine electronice începând cu luna august 2021.

Cu acest act, românii vor putea să interacționeze online cu autoritățile administrative și să solicite prestarea de servicii publice. Astfel, prezența posesorului noului buletin la ghișeu nu va mai fi necesară pentru servicii precum obținerea certificatelor de cazier judiciar, obținerea de avize și autorizații sau înamtricularea vehiculelor.