Marți, 11 februarie, Colegiul Național „Barbu Știrbei” a fost gazda unui manifest pentru introducerea Atelierelor de Inovare și Creativitate MaST în curriculumul obligatoriu. Cel care a vorbit despre acest proiect a fost Nicolae Micescu, președintele fundației Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii, în prezența a numeroși profesori și elevi care s-au implicat în proiect.

Educația MaST este o călătorie în echipă la care participă elevi și profesori de matematică, științe și tehnologii. Aceasta merge dincolo de spațiul fizic al școlii, astfel mediul de învățare devenind mai cuprinzător. MaST își propune să creeze un nou tip de relație între profesor și elev. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui program, elevul își descoperă singur aptitudinile prin investigare. Atelierele de Inovare și Creativitate își propun să schimbe cadrul în care se realizează educația.

„Noi așteptăm de mulți ani un eveniment de genul acesta (…) cred că a venit vremea să dăm drumul ‘corabiei’. Povestea este frumoasă, este cam de 20 de ani, dar lucrurile serioase nu se întâmplă imediat, trebuie să treacă un timp de decantare. În 2013, sar peste mulți ani, îmi face mare plăcere să-mi amintesc acel focus grup pe care l-am făcut noi la sfârșitul proiectului MaST, coordonat de o profesionistă din Călărași, doamna Coman; și l-am făcut în cinci județe acest focus grup, în care elevii participanți la atelierele acestea din cadrul proiectului și-au spus mulțumirile și nemulțumirile: ‘Cu proiectul MaST ar trebui să înceapă reforma în învățământul românesc’. (…) Am ajuns la al doilea proiect în care ne-am considerat în stare să transferăm cunoștințele, know-how-ul, la prietenii bulgari (…). Acum considerăm că a venit momentul să încercăm să facem acele demersuri astfel încât să integrăm aceste ateliere în curriculumul obligatoriu”, a declarat profesor de fizică în cadrul Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, Nicolae Micescu.

Două dintre elevele care au luat parte la Atelierele MaST au vorbit despre experiența căpătată și despre lucrurile învățate pe parcursul unui proiect despre viața lui Leonardo da Vinci: „Am acumulat informații, am învățat să ne bazăm unii pe alții, am greșit împreună, am cunoscut oameni deosebiți (…) datorită acestor aspecte susținem Atelierele MaST și dorim ca acestea să se desfășoare în cadrul fiecărei școli. Din punctul nostru de vedere, este cea mai bună modalitate prin care elevii își pot pune în valoare cunoștințele, își pot descoperi talente într-un mod unic și pot fi mândri de munca lor”.

Un alt elev care a participat la acțiuni desfășurate în cadrul proiectului MaST povestește cum fiecare membru al unei echipe are rolul său, în funcție de propriile-i abilități: „Dacă un profesor ar fi venit în laboratorul în care lucrăm ar fi văzut că un coleg de-al meiu lucra la PowerPoint, patru – cinci colegi lucrau la confecționarea proiectului, iar eu mă uitam la ei. M-ar fi tras de mânecă. (…) Dar, în realitate, acel mic rol făcea parte din misiunea mea pentru că trebuia să observ toți pașii pe care îi parcurgeau colegii mei. Cine prezintă? Eu nu sunt îndemânatic, dar o trăsătură a mea este oratoria”.

În încheiere, Nicolae Micescu a prezentat un proiect de Centru MaST implementat în Austria, pe care l-ar dori implementat în Călărași și în direcția căruia a făcut deja demersurile necesare către autorități.