Săptămâna asta m-am hotărât să pun pauză seriei de articole dedicate violenței conjugale, cu promisiunea că de săptămâna viitoare voi continua seria, până la elucidarea fenomenului.

Așa că, despre ce se poate scrie în prima săptămână a primăverii decât despre mlădițe. Nu, nu am studii în horticultură, așa că ne vom ocupa de mlădițele alea șugubețe care întorc casa cu susul în jos, dar care ne aduc mereu zâmbetul pe buze.

Ei zburdă, fac nebunii, dar … îi înțelegem? Cum comunicăm cu ei? Cum le împărtăşim iubirea? Cum știm că și ei ne-o împărtășesc? Vorbim același limbaj? Este esențial să recunoaștem limbajul iubirii copilului și să-i vorbim p înțeles. Un copil care știe că este iubit, va ajunge un adult sănătos și va ști cum să dea și să primească iubirea.

Sunt cinci limbaje principale ale iubirii copiilor. O să le descriu pe rând, succint.

Primul limbaj, este cel al Atingerilor fizice. Copilul va cere mereu să fie  îmbrățișat, mângâiat și sărutat. Va înțelege că părinții îl iubesc atunci când părinții se joacă cu el. Va fi fericit când este aruncat în sus, învârtit, când i se citește ținut în brațe, etc. Deci tot ce implică atingeri.

Al doilea limbaj este cel al cuvintelor de încurajare. Cei care se înscriu în această categorie așteaptă să fie recompensați verbal, oricât de mult ne-am juca cu el sau l-am mângâia. Pentru el cuvintele sunt definitorii, așa că nu ezitați să îl încurajați verbal. Își va pierde rapid stima de sine dacă este criticat. Nu vă limitați la clasicul ”te iubesc”, copiii au nevoie de încurajări diverse sau laude. Deci, ”Bravo!”, ”Super!” ”Știu că poți!”.

Al treilea limbaj este al timpului de calitate. Sunt copiii care vor mereu să le fii în preajmă, să te joci cu ei, să te ajute la treburile gospodărești. Dacă faci greșeala să le spui că nu acum, îi auzi cum spun: ”Nu am cu cine să mă joc”, ”Nu am și eu un tătic …”. Dacă nu ești lângă el, jocurile devin neinteresante. Deci, petreceți timp de calitate cu copiii, chiar dacă sunteți epuizaţi după o lungă zi de muncă. Timpul acordat este darul vostru pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Al patrulea limbaj, of, răsuflați adânc, este cel al darurilor. Sunt copiii care știu cine le-a cumpărat fiecare jucărie și de unde. Jucăriile au un statut special și reprezintă pentru ei nivelul de iubire acordat de părinți. Aici intervine jocul nervilor, între comercianți, publicitate și părinți. Nu toate jucăriile sunt ”safe” sau educaționale. Unele dau dependență. Nu-i copleșiți cu daruri iar apoi să-i văduviți de prezența voastră. Darurile pot fi îmbrăca multe forme. Un sandviș frumos ambalat și oferit drept cadou la plecarea la școală poate înlocui clasicele jucării. Apoi, puteți alege împreună cu ei ”darurile” și astfel le puteți explica de ce le evitați pe unele și cu ce i-ar putea ajuta altele. Nu uitați, stimularea imaginației este importantă, așa că voi îi puteți ajuta dându-le cadouri inedite.

Ultimul limbaj, este cel al serviciilor. Copiii din această categorie adoră să fie ajutați. Acest limbaj alături de cel al darurilor trebuie explorat cu mare atenție, pentru că nu dorim să ne transformăm copiii în mici monștri egoiști. Nu le rezolvați voi temele, însă puteți să vă uitați după ce termină peste ele. Puteți face sport alături de ei, îi puteți învăța cum să gătească sau cum să-și facă ordine în cameră. Atunci când au câte un proiect, le puteți da idei, dar lăsați-i să-și facă singuri proiectul.

Nu uitați, după ce descoperiți principalul limbaj al iubirii copilului dumneavoastră, începeți să le dezvoltați și pe celelalte. Astfel, ajunși adulți vor putea să primească și să ofere mult mai ușor iubirea, pentru că o vor recunoaște în orice formă ar veni ea.

O primăvară frumoasă să aveți!

Despre Cosmin Meleacă           

Cosmin Meleacă este psihoterapeut, atestat din 2015, de către “Colegiul Psihologilor din România” în specialitatea Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală și Hipnoterapie. De atunci, constant, se perfecționează, adăugând competențe noi necesare dezvoltării profesionale. Profilul complet poate fi vizualizat pe www.meleaca.eu.