Două premii de câte 750 de euro îi așteaptă pe jurnaliștii din presa națională și locală în concursul de materiale jurnalistice „Dermatita Atopică – mai mult decât poți vedea”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul companiei Sanofi România.

În fiecare an, pe 14 septembrie, este marcată la nivel global Ziua Mondială a Dermatitei Atopice. Dermatita atopică (DA) este o boală cronică autoimună, caracterizată prin semne persistente și simptome care pot fi imprevizibile și extrem de perturbatoare. Este cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii, cu o incidență de până la 20% în rândul adolescenților și aproximativ 3% în cel al adulților la nivel mondial.

În România există foarte puține date publice despre DA. Cei interesați pot găsi informații doar în câteva zone cu profil medical sau farmaceutic, iar educația despre acest subiect este insuficientă. Mai mult, pacienții nu vorbesc despre ea, de cele mai multe ori le este rușine, căci boala este însoțită de stigma socială. În contextul ultimelor luni, în care spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor se impun, pacienții cu dermatită atopică trebuie să își ia măsuri de protecție fără a provoca iritare la nivelul pielii cauzată de spălarea frecventă a mâinilor și folosirea dezinfectantului.

 

Calendarul competiției

 

Difuzarea materialelor jurnalistice se realizează în perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2020.

Selecția va fi făcută de un juriu specializat, format atât din persoane cu experiență în mass-media – care vor evalua calitatea jurnalistică – cât și din experți în domeniul medical – care vor verifica corectitudinea și calitatea informațiilor de specialitate prezente în materiale.

Pentru a sprijini realizarea materialelor jurnalistice, CJI oferă jurnaliștilor interesați de subiect o serie de resurse, disponibile la adresa https://cji.ro/wp-content/uploads/2020/09/CJI_DA_resurse_jurnalisti.pdf, precum și, la cerere, consultanță editorială, inclusiv facilitarea accesului la informații de specialitate de la experți în domeniu.

Materialele pot fi înscrise în concurs la adresa de e-mail contact@cji.ro. Termenul limită pentru înscrierea materialelor este 15 octombrie 2020.

Anunțarea câștigătorilor se va face în data de 29 octombrie 2020. Numele câștigătorilor vor fi publicate pe www.cji.ro.