Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, alături de alte instituţii de cultură din România şi Bulgaria  lucrează la un nou proiect al Uniunii Europene – „Mediu live, interactiv și virtual pentru muzeele din zona transfrontalieră a Dunării de Jos între România și Bulgaria”. Proiectul este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria. Partenerul principal al proiectului este Universitatea din Ruse „Angel Kanchev”. Ceilalți parteneri sunt Muzeul Dunării de Jos Călărași, Muzeul Regional de Istorie Ruse, Muzeul Regional de Istorie Silistra și Muzeul Regiunii Porților de Fier. Proiectul este finanțat în cadrul Axei Prioritare 2: O regiune verde; Obiectiv specific 2.1: Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului și resurselor naturale și a patrimoniului cultural.

 

Obiectivul proiectului

 

Moștenirea naturală și culturală a zonei transfrontaliere dintre România și Bulgaria este una dintre cele mai importante din Europa. Multe site-uri situate de-a lungul Dunării sunt incluse în Natura 2000 și în listele UNESCO ca locații ale patrimoniului mondial. Cele mai importante artefacte și obiecte de pe toate site-urile arheologice sunt păstrate ca parte a colecțiilor zecilor de muzee de pe ambele maluri ale Dunării. Dezvoltarea tehnologiilor informaționale și de telecomunicații prezintă noi oportunități pentru popularizarea acestor muzee și a colecțiilor lor și va ajuta la readucerea înapoi a oamenilor din era digitală în săli de expozitie. Este imposibil să crezi că un singur proiect poate oferi soluții pentru toate problemele legate de conservarea și popularizarea patrimoniului natural și cultural. Cu acest proiect, ne propunem să facem un pas important înainte în soluționarea acestor probleme prin dezvoltarea de soluții pilot complexe ale diferitelor sisteme ITC, care să ofere beneficiarilor cele mai moderne tehnologii de colaborare on-line și de partajare de conținut.

Grupurile țintă ale proiectului: agenții și oficiile de turism, care oferă servicii turistice în regiunea transfrontalieră dintre România și Bulgaria; muzeele (arheologice, culturale, istorice, etnografice și altele) în regiunea transfrontalieră dintre România și Bulgaria; instituții educaționale și științifice din regiunea transfrontalieră dintre România și Bulgaria; turiști și potențiali turiști.

Bugetul proiectului este de 479.655,05 euro, din care 407.706,78 de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi va desfășura luni, 16 decembrie, ora 14:00 şi marţi, 17 decembrie, ora 09:00, la Secţia Arheologie, din incinta Consiliului Judeţean Călăraşi, evenimentul de diseminare, în cadrul Proiectului RO-BG 499 „Mediu live, interactiv şi virtual pentru muzeele din zona transfrontalieră a Dunării de Jos între România şi Bulgaria”.