Vineri, 24 ianuarie, Muzeul Municipal Călăraşi a fost gazda unui eveniment dedicat Micii Uniri. Zeci de copii ai școlilor din oraș, îmbrăcați în port național, au prezentat dansuri și poezii specifice în fața celor prezenți, dar și a persoanelor aflate în conducerea orașului și a județului.

Elevii școlilor gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, „Nicolae Titulescu”, „Mircea Vodă”, „Mihai Viteazul”, „Carol I” şi de la Palatul Copiilor, precum și copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Țara Copilăriei” au fost cei care i-au făcut pe spectatori să zâmbească și să se bucure de această zi specială pentru România.

Prefectul judeţului, Marian Stoica, a adresat câteva cuvinte în care s-a arătat emoționat de moment: „Sunt bucuros că sunt alături de noi atâți copii; (…) apreciez că sunt copii aici pentru că ei sunt cei care vor transmite de acum  încolo emoția firească a momentului (…)”.

Apoi, acesta a citit mesajul prim-ministrului Ludovic Orban dedicat acestei zile importante.

Primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a fost și el prezent, cu un mesaj de apreciere la adresa celor care au făcut posibilă Mica Unire: „Mă bucur enorm că astăzi am în față atât de mulți copii, atât de mulți părinți, lucru ce dovedește că n-am uitat că suntem români. Vreau să le mulțumesc de asemenea profesorilor și părinților că ne-au primit alături de copiii lor. Cei care-și uită trecutul nu mai au identitate. Nu trebuie să uităm înaintașii noștri. Nu trebuie să îi uităm pe cei care au făcut Mica Unire, Marea Unire, mai mult, cei care au participat în războaie, cei care ne-au adus indenpendența României, cei care ne-au adus întregirea țării, nu au lăsat cotropitorii să ne ia pământurile străvechi și străbune. Este un moment deosebit, noi călărășenii, municipiul Călărași, alături de celelalte orașe și municipii din România, sărbătorim Mica Unire. Ceea ce facem noi aici astăzi dovedește că și noi, călărășenii, nu uităm acest lucru și respectăm trecutul poporului român. La mulți ani tuturor!”.

Senatorul Răducu Filipescu a comparat sentimentele pe care le-au avut înaintașii noștri față de unire cu cele pe care le-am avea noi dacă România s-ar uni cu Republica Moldova, spunând că el s-a simțit peste Prut la fel ca acasă.

„Trebuie să stăm tot timpul cu gândul la momentul în care România se va întregi. Că ne vom întregi sub stindardul Uniunii Europene sau prin unificare, important este ca între noi și Republica Moldova să nu mai existe granițe”, a afirmat parlamentarul.

Noul inspector general școlar al ISJ Călăraşi, Camelia Croitoru, a adresat un mesaj de apreciere la adresa elevilor și a profesorilor: „Sunteți frumoși! Vă mulțumesc că astăzi, într-o zi liberă, sunteți toți aici. La mulți ani, dragi copii, la mulți ani, părinți! La mulți ani, profesori, la mulți ani, stimați invitați! Nu am să vă țin eu astăzi lecții de istorie pentru că sunt convinsă că aveți la școală profesori devotați și buni pedagogi care vă pot transpune, măcar la nivel de poveste, în timpurile acelea binecuvântate de Dumnezeu când înaintașii noștri au făcut primii pași spre înfăptuirea României moderne. Dar vreau din suflet să reamintesc cuvintele lui Cuza: ‘Ca în toată domnia mea, voi priveghea la responsabilitatea legilor pentru toți și în toate, uitând toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit și pe cel ce m-a urât, neavând în fața ochilor mei decât binele și fericirea nației române’”.

După ce s-au încheiat momentele artistice de la etaj, o mare horă s-a încins la parterul Muzeului Municipal, horă la care au luat parte copii, părinți, dar oficialităţile locale.