Pe 1 decembrie, românii de pretutindeni au sărbătorit Ziua Națională a României, ocazie cu care au fost organizate o paradă militară și manifestații dedicate acestei zile. La Călăraşi, activităţile au avut loc la Monumentul Eroilor din zona Orizont. La acestea au participat mii de călărăşeni, autorităţile locale, senatori, deputaţi, cadre militare, elevi şi profesori. Ziua de 1 Decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea Principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Evenimentul a fost deschis de un sobor de preoţi, care a oficiat o slujbă religioasă. Au urmat discursurile, momentele artistice susţinute de elevi şi de colega noastră de la Radio Voces Campi, Loredana Dimofte, şi ceremonialul depunerii coroanelor de flori la Monumentul Eroilor din zona Orizont. Parada militară a încheiat acţiunea desfăşurată în data de 1 decembrie 2017.

Daniel Ștefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași a declarat: „Avem cu toții datoria de a apăra și de a promova visul Generației 1918 care a făcut România Mare și Unită. Ne apropiem de aniversarea a 100 de ani de la împlinirea acestui vis și sunt convins că împreună cu dumneavoastră, călărășenii, vom cinsti, așa cum se cuvine, memoria celor care s-au jertfit și au luptat pentru tot ceea ce avem noi astăzi! Să fim mândri de țara noastră și să fim conștienți că binele este în fiecare dintre noi! La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, călărășeni!”.

Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a transmis următorul mesaj: “1 Decembrie este ziua care nu ne lasă să uităm istoria și eroii neamului. Prima zi din ultima lună a anului înseamnă bucurie, recunoștință, speranță și credință. La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, călărășeni de acasă și de oriunde! Să păstrăm vie identitatea națională și să cinstim mereu jertfa bravilor noștri înaintași!”.

Iluminatul de sărbători a fost aprins

 Iluminatul festiv a fost aprins, în municipiul Călăraşi, în seara de 1 decembrie. Operatorul ce are în concesiune serviciul de iluminat public a propus, pentru anul acesta, o nouă abordare a iluminatului de sărbători, urmând a se pune accent pe zonele de relaxare (parcuri și unele locuri de joacă pentru copii). Şi în acest an, în zona Orizont va fi deschis “Orăşelul lui Moş Crăciun”, unde copiii sunt aşteptaţi pentru a primi dulciuri. De asemenea, în perioada 18 – 21 decembrie, sute de elevi și preșcolari din municipiul reşedinţă de judeţ sunt aşteptaţi să colinde la sediul Primăriei Călăraşi, acolo unde vor fi ascultați de Moș Crăciun, care îi va răsplăti pe fiecare în parte cu cadouri.