Ministerul Sănătății finalizează distribuția dozelor de vaccin gripal achiziționate pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală din sezonul 2020 – 2021.

Ultimele 540.000 de doze de vaccin gripal vor ajunge astăzi și mâine la direcțiile de sănătate publică și, mai apoi, în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Pentru acest sezon, MS a achiziţionat aproximativ trei milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a MS sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie 2020.

Până la data de 29 noiembrie 2020, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Conform aceleași surse, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS şi pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare, a fost de 31.874, cu 63,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.394) şi cu 27,4% mai miccomparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) -scăderi posibil datorate şi subraportărilor din perioada sărbătorilor legale.

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.