Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat listele unităților – restaurante, cantine și societăți care distribuie sau livrează la domiciliu mesele calde prevăzute prin proiectul „Sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014 – 2020, lansat în luna septembrie 2020.
Beneficiază de tichete pentru mese calde pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani, cu venituri de până la 800 de lei lunar, dar și persoanele fără adăpost. Ajutorul pentru cumpărarea de mese calde este 180 de lei lunar, sumă care se virează pe cardurile speciale puse la dispoziție în acest scop.
„Publicarea listelor cu societățile care asigură mesele calde este o măsură de transparentizare a implementării programului și care va facilita utilizarea sumelor alocate. Astfel, seniorii și persoanele fără adăpost vor putea fi îndrumate mai ușor către unitățile care furnizează sau livrează mesele calde finanțate din fonduri europene”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat în MIPE.
Astfel, lista unităților în care pot fi utilizate cardurile pentru mese calde emise, de Sodexo – județele: Argeș, Alba, Brașov, Brăila, Buzău, Bihor, Bistrița – Năsăud, Covasna, Constanța, Cluj, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea și Vrancea. De asemenea, lista unităților în care pot fi utilizate cardurile pentru mese calde, emise de Edenred – județele: Arad, București – Ilfov, Bacău, Botoșani, Caraș – Severin, Dolj, Iași, Gorj, Hunedoara, Neamț, Mehedinți, Olt, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Timiș.
Implementarea programului pentru finanțarea de mese calde, în cifre: 640 de milioane de lei buget alocat pentru prima etapă; 236,28 de milioane de lei virați, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, pe cardurile speciale pentru asigurarea meselor calde; 285.000 de carduri emise și distribuite; 70% din cardurile distribuite au fost deja folosite pentru cumpărarea a cel puțin unei mese calde; 3.500 de unități cu peste 8.000 de puncte de lucru oferă mese calde; în 700 de localități în care nu există restaurante sunt asigurate livrări la domiciliu; 1.800 de POS-uri asigurate în mediul rural de către emitenții de carduri.