Călărăşenii din municipiul reşedinţă de judeţ s-au plâns, în ultimele zile, de mirosul insuportabil de hoit care acoperă oraşul mai ales după lăsarea serii.

De mulţi ani, călărăşenii au sesizat un miros urât care provine, de cele mai multe ori, de la agenţii economici care se ocupă cu creşterea păsărilor sau a porcilor. De această dată, mirosul era mult mai puternic. Mai mulţi oameni au sesizat în mediul online că mirosul insuportabil ar proveni de pe un teren particular situat pe fosta platformă a Combinatului Siderurgic. Acolo s-ar face fertilizarea terenului cu gunoi de grajd. În urma sesizărilor primite, primarul municipiului Călăraşi s-a deplasat la faţa locului pentru a verifica cele semnalate.

„Din cauza mirosurilor persistente din ultimele zile pe raza municipiului Călărași, primarul municipiului, Daniel Ștefan Drăgulin, viceprimarul Viorel Ivanciu și comisarul şef al Gărzii de Mediu Călărași, Cristian Zanfir, s-au deplasat în zona Siderca, de unde se presupunea că mirosurile sunt mai persistente și s-a identificat un teren agricol, proprietatea unei societăți comerciale, pe suprafața căruia se împrăștiau dejecții animaliere. Au fost trimise adrese instituțiilor abilitate (Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Prefectura Călărași), spre identificarea și luarea măsurilor legale ce se impun”, au postat reprezentanţii Primăriei Municipiului Călăraşi pe pagina de socializare a instituţiei.

Din primele cercetări, se pare că terenul agricol aparţine societăţii Ildu S.R.L., ce îl are ca administrator pe fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Călărași urmează să identifice materialul cu care s-a făcut fertilizarea terenului şi să ia măsurile legale care se impun. Cu ceva timp în urmă, reprezentanţii Gărzii de Mediu spuneau că nu au ce să facă într-o situaţie de acest gen, pentru că nu au aparatură de măsurat mirosul.