Ministerul Sănătății (MS) a finalizat săptămâna trecută achiziția celor 35.000 de doze de vaccin antigripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

 

Noile doze de vaccin antigripal vor ajunge în maxim o săptămână la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului Bucrești pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, conform recomandărilor OMS și ECDC.

Până la data de 26 ianuarie 2020 au fost vaccinate antigripal 1.475.494 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale au încheiat un protocol de colaborare pentru monitărizarea evoluției epidemiologice determinată de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ.