Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că în câteva săptămâni, municipiul Călărași va avea o sursă alternativă de apă potabilă, din puțuri forate.

După o investiție derulată pe parcursul ultimilor zece ani, municipiul Călărași, prin operatorul Ecoaqua, va deveni beneficiarul acestei surse alternative de apă din strat de profunzime.

Valoarea lucrărilor executate este de aproximativ 12,5 milioane de lei, fiind finanțată de Compania Națională de Investiții, ai căror reprezentanți au fost prezenți în această săptămână, într-o conferință de presă, alături de primarul Daniel Ștefan Drăgulin, de reprezentanți ai operatorului Ecoaqua și de cei ai constructorului, pentru a anunța punerea în funcțiune a stației.

Investiția cuprinde: front de captare apă subterană din strat de profunzime, cu o lungime de 2.264 de metri, format din cinci foraje cu adâncimi între 390 și 400 de metri; stație de tratare a apei și aducțiune apă tratată, cu o lungime de 6.500 de metri.

Pentru a fi corelată cu debitele de la Stația de captare Chiciu din Dunăre, dar și pentru siguranța în exploatare, a mai fost necesară suplimentarea investiției cu echipamente SCADA (sisteme de supraveghere, control și achiziții date), convertizoare de frecvență și generator de curent electric.

Stația de captare și tratare apă din puțuri este construită să realizeze debitul maxim de 600 de metri cubi pe oră (60% din necesarul municipiului Călărași), debitul mediu cu eficiență maximă fiind de 150 – 170 de metri cubi pe oră și un debit minim de 50 – 70 de metri cubi pe oră. În urma discuțiilor cu operatorul Ecoaqua, s-a stabilit funcționarea stației pe debitul mediu 150 – 170 de metri cubi pe oră în mod continuu.

Probele finale în ceea ce privește stabilirea dozelor eficiente a reactivilor de tratare se vor efectua începând cu data de 20 august 2020, după care în circa două – trei săptămâni sistemul poate fi preluat și menținut în funcțiune.

„Vreau să le mulţumesc celor de la Compania Naţională de Investiţii pentru că au fost de acord să suplimenteze cu aproximativ 400.000 de euro această investiţie, pentru ca ea să fie finalizată pentru reglarea debitului. Suntem pe ultima sută de metri, în curând vom recepţiona această staţie de captare şi tratare a apei din strat de profunzime”, a declarat primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.

„În municipiul Călăraşi a existat un foraj în vecinătatea fostului combinat siderurgic care avea un debit de 38 de litri pe secundă şi, la vremea respectivă, s-a gândit o anumită capacitate. Prin investiţia pe care am făcut-o, în vederea punerii în funcţiune a staţiei de tratare, s-au mai făcut încă patru foraje la 300 – 400 de metri adâncime. Ideea de a lua apă din subteran este, din punctul meu de vedere, foarte bună, de-aia se numeşte şi sursă alternativă. Spun asta întrucât dacă te bazezi doar pe apa din Dunăre, la câte situaţii de criză neprevăzute sunt, ei bine, în astfel de momente, este nevoie de o sursă alternativă de apă, pot spune chiar că este o necesitate, având în vedere siguranţa populaţiei”, a declarat Eugen Prisăcariu, reprezentant al Companiei Naţionale de Investiţii.