Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, a organizat, în colaborare cu Muzeul Judeţean Ialomiţa, Sesiunea Ştiinţifică Internaţională “Arheologia românească după 1990. Evoluţii şi rezultate” In Honorem Dragomir Nicolae Popovici.

Lucrările sesiunii s-au desfăşurat în data de 10 noiembrie 2017, la Muzeul Judeţean Ialomiţa, şi în data de 11 noiembrie 2017, la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, Secţia Arheologie.

La eveniment au participat specialişti de marcă ai arheologiei, istoriei clasice, istoriei medievale, moderne şi contemporane, din România, dar şi din Franţa şi Marea Britanie. Lucrările ştiinţifice au avut ca punct de reper arheologia din România după anul 1989, când s-a confruntat cu serioase şi profunde dificultăţi. Importantă ca resursă culturală şi economică totodată, arheologia din România a avut un parcurs dominat de ideile şi practicile promovate de Vasile Pârvan şi Şcoala creată de acesta. După anul 1989, arheologia s-a confruntat cu serioase şi profunde dificultăţi, dar a ieşit din acestea, după o lungă tranziţie, depăşind faze critice şi perioade de criză.

În cadrul lucrărilor de la Călăraşi, a fost lansat şi volumul “Tezaure monetare din epoca geto-dacică descoperite în judeţul Călăraşi”, autorul fiind dr. Done Şerbănescu, fostul director al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din municipiul Olteniţa.