Sâmbătă, 17 octombrie, la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „Impression”. Nu mai puțin de trei săli ale muzeului au găzduit picturile Roxanei Căluță, membru al Uniunii Artiștilor Plastici –  Ialomița-Slobozia, și sculpturile lui Silviu Ioan Soare, membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Brăila. Prezent la eveniment a fost și Gheorghe Petre, directorul Muzeului Național al Agriculturii și președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Slobozia-Ialomița.

Vernisajul a început cu prezentarea celor doi artiști de către directorul UAP Slobozia-Ialomița, Gheorghe Petre:

„Avem de-a face cu doi artiști plastici profesioniști. Este o bucurie pentru mine ca astăzi să-i prezint aici la Călărași într-un spațiu consacrat, au avut loc aici multe expoziții de artă plastică. Sperăm că cei doi artiști care sunt membri stagiari să devină și ei în scurt timp artiști consacrați ai României. Eu am toată certitudinea că așa se va întâmpla! Le cunosc amândurora activitatea de ani de zile: Silviu, prin lucrările pe care ni le propune astăzi, ne face o demonstrație de ceea ce gândește el plastic în ultimii ani – o investigație în figurativ și în lumea abstractă a formelor. Alături de el, pe simeze, Roxana Căluță, foarte activă în ultimul timp, ne demonstrează astăzi faptul că arta nonfigurativă îi este la îndemână și în demonstrațiile pe care le face în fiecare lucrare ne povestește foarte mult despre tipologia ei, despre structura ei psihologică pe care ne-o dezvăluie în lucrări – lucrări dinamice, unele dintre ele conflictuale, lucrări unde își pune probleme nu numai de plastică, dar și probleme de filosofie și probleme sociale. Și pentru acest lucru o felicit și le urez celor doi artiști să aibă un parcurs cât mai profund, un parcurs care să izvorască din ceea ce gândesc ei, din ce au acumulat până acum, și să se mențină la același nivel profesional! Felicitări!”.

De la eveniment nu putea lipsi vocea critică a Anei Amelia Dincă. Aceasta a vorbit despre expresivitatea și tehnicile folosite de cei doi artiști: „Roxana Căluță, membră a UAP Ialomița-Slobozia, este o artistă care are o anumită viziune asupra actului artistic. Eu am cunoscut-o și i-am cunoscut lucrările în cadrul filialei UAP Slobozia-Ialomița și am văzut cu ani în urmă o orientare către figurativul interpretat. Am observat niște peisaje foarte frumoase pe care artista le-a expus la saloanele de primăvară, de toamnă, în care avea niște perspective ample în care structura compozițională era una foarte bine studiată, corectă, dar peste aceasta venea și sentimentul artistului asupra motivului pictural. După aceea mi-au atras atenția trei lucrări, de fapt un triptic pe care l-a expus cu ocazia Centenarului atât la Centrul Cultural de la Slobozia, cât și la Muzeul Municipal din Călărași, în care evoca drapelul României în tușe ritmice, expresioniste. O lucrare foarte interesantă care mi-a arătat că Roxana Căluță poate aborda și un alt tip de expresie plastică. Iată că de la figurativul interpretat, astăzi Roxana Căluță a ajuns să practice o pictură expresionistă abstractă foarte bine menținută în anumite tonalități. Culorile sunt astfel structurate ca să evidențieze un centru de interes, altă dată acestea au o deschidere către spațiul de dincolo de tablou. Faptul că majoritatea lucrărilor sunt deschise vorbește și despre spiritul liber al artistei, sunt multe lucrări care au un nucleu, un centru compozițional, iar spațiul alb din jurul motivului abstract îl neutralizează pe acesta, astfel încât Roxana Căluță caută întotdeauna prin acest tip de reprezentare modalități de exprimare diferite. Silviu Ioan Soare a venit în această expoziție cu câteva lucrări de plastică mică, lucrări care îmi trezesc în minte o anumită figurație de pe vasele Cucuteni, spiralele pictate pe aceste vase au fost transpuse în lucările pe care le vedeți în această expoziție. Începutul lumii, ideea de feminitate sunt lucrurile care marchează piesele din expoziție. Artistul pornește de fapt de la o formă figurativă pe care o interpretează, dar pe măsură ce lucrează el dorește să găsească noi modalități tehnice și tehnologice de a rezolva o lucrare din material ceramic. Lucrările sunt create în serii, veți vedea o serie de cinci torsuri feminine realizate cu efecte plastice foarte discrete, dar care au o suprafață abordată în mod diferit. De asemenea, pe lângă forma aceasta a spiralei, există și forme vegetale în unele lucrări pe care artistul le realizează tot cu ajutorul modelajului, lucru care îi permite să stăpânească materialul și să caute expresivitățile pe care le dorește. Veți observa în această expoziție și un decalaj în ceea ce privește forma, care este întotdeauna o provocare pentru artist, astfel că, deși artistul lucrează pe grupuri unitare din punct de vedere estetic, întotdeauna materialul ceramic îl provoacă să meargă și spre o altă abordare”.

Expoziția „Impression”, ce cuprinde picturile realizate de Roxana Căluță și sculpturile lui Silviu Ioan Soare poate fi admirată la Muzeul Dunării de Jos Călărași.