Proiectul „Scoarțe”, propus de Aurora Independent film, realizat în colaborare cu partenerii săi, Muzeul Județean Ialomița și Muzeul Dunării de Jos din Călărași, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are ca scop documentarea, promovarea și punerea în valoare a meșteșugului scoarțelor tradiționale, a identificării unor țesătoare active.

În această zonă a Bărăganului, există încă o calitate și autenticitate a produselor realizate manual, există structuri și evenimente care pot fi dezvoltate pentru a sprijini mai mulți meșteșugari, platforme online care comercializează produse meșteșugărești.

De asemenea, cele două muzee partenere au un patrimoniu bogat în scoarțe, macate, peretare, care va fi selectiv expus în cadrul expoziției „Războiul de Acasă”.

Proiectul propune realizarea unei expoziții documentare, „Războiul de Acasă”, în care va fi implicată comunitatea, prin selectarea fotografiilor alese din comunitățile locale cu tradiție în acest meșteșug.

Prin filmul documentar s-a urmărit mai ales redarea tehnicii țesutului, tainele acestui meșteșug, implicarea celor ce țes, dragostea cu care au făcut aceste produse, dar și nostalgia faptului că numai există prețuire pentru aceste scoarțe, mascate, peretare. Țesătoarele intervievate sunt eroinele acestui proiect și, în același timp, povestitoare.