Muzeul Municipal Călărași a fost gazda lansării unui nou roman scris de Dan Bițuică

În data de 7 octombrie 2021, cei prezenți în cadrul Muzeului Municipal Călărași au fost martorii lansării unui nou volum al romancierului Dan Bițuică. Romanul se numește „În zori, să mă ierți!” și este al treilea publicat de scriitor. Protagoniștii acestei povești sunt o familie de italieni ajunsă în Statele Unite ale Americii la început de secol XX. În urmă cu cinci luni, pe 7 mai, Dan Bițuică și-a lansat cel de-al doilea roman, „Cântecul lacului”, tot în cadrul Muzeului Municipal.

Este un roman dramă, o dramă a unei familii din Italia care a emigrat în America în anii 1915-1923 atunci când foametea europeană îi fugărea. Am încercat să surprind viața în metropolele americane în acea perioadă cu lipsurile și cu tot ce se întâmpla acolo, cu mafie, cu corupția politică. Dacă ar fi să analizăm, putem găsi și un corespondent al vremurilor pe care le trăim astăzi. Am vrut să punctez niște sentimente, niște trăiri ale acestei familii care este despărțită de autorități chiar la sosire”, descrie autorul introducerea în poveste.

Dan Bițuică spune că, deși s-a inspirat dintr-un film, romanul prezintă o idee originală care nu a mai fost abordată în România: „Romanul este scris într-un ritm alert, într-un ritm care te face să nu îl lași din mână foarte repede”.

Dan Bițuică l-a avut ca invitat la lansare pe scriitorul Lucian Ciuchiță, care a adresat la rândul lui câteva cuvinte despre romanul „În zori, să mă ierți!” și despre autor: „Sunt onorat să fiu alături de Dan Bițuică! Suntem și prieteni, și colegi de breaslă în ale scriiturii. Este pentru a doua oară când vin în acest minunat loc, acest lăcaș de cultură. Am mai avut un eveniment tot datorită lui Dan Bițuică, pe 7 mai, atunci a lansat ‘Cântecul lacului’. Iată că după jumătate de an ne reîntâlnim, cu o oarecare părere de rău că în sală nu sunt atâți cât ne-am fi dorit să fie. Este un eveniment cultural și aici, în Călărași, nu știu câți scriitori romancieri sunt. Un cetățean model al Călărașiului, Dan Bițuică, este un om deosebit. Este un scriitor devotat care debutează în forță cu ‘Grilajul din fereastră’,  este primul lui roman; cel de-al doilea este ‘Cântecul lacului’. A fi sau a nu fi romancier? This is the question. Mulți se erijează în această latură, au impresia că sunt scriitori și că pot să compună, să creeze un roman. Când am citit ‘Cântecul lacului’ mi-am dat seama că Dan Bițuică are niște calități deosebite și că este un scriitor promițător – lucru confirmat și de această carte pe care am citit-o acum două zile”.