Deschiderea din 19 septembrie 2014 a spațiilor destinate Muzeului Municipal Călăraşi, în clădirea care timp de peste o sută de ani a servit ca Primărie, a marcat o premieră în relația cetățeni – administrație și anume – subscripția publică, sub formă de obiecte care au contribuit la dezvoltarea colecției muzeale, subscripție care continuă și în prezent.

Misiunea Muzeului Municipal Călăraşi este aceea de a colecta, păstra și valorifica elemente ale patrimoniul cultural local și universal în vederea transmiterii acestora către generațiile următoare prin intermediul colecțiilor tezaurizate și a acțiunilor desfășurate.

În acești cinci ani activitatea muzeului s-a desfășurat în direcțiile asumate încă dinainte de deschidere, și anume: activitatea de constituire a patrimoniului muzeal prin colectare, conservarea și restaurarea bunurilor culturale, activități expoziționale, activități creative și alte activități de promovare a valorilor locale și nu numai. Au fost găzduite expoziții de pictură, sculptură, fotografie, ceramică, sticlă, obiecte de cult, caricatură, goblen, obiecte hand made, bijuterii, porțelan, ateliere diferite, conferințe ședințe, serbări, lansări de carte, concursuri, prezentări de proiecte, prin multitudinea de activități confirmându-se necesitatea acestui nou muzeu în spațiul călărășean.

„Aceste activități au dus la interacțiunea cu dumneavoastră cei care ne oferiți cu generozitate obiecte, timp, și zâmbete atunci când ne treceți pragul. Vă mulțumim pentru toate acestea, pentru cele ce vor urma și vă așteptăm să vizionați această expoziție”, se arată într-o postare a paginii de Facebook a Muzeului Municipal Călăraşi.

Vernisajul expoziției va avea loc în deschiderea oficială a evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Local Călărași cu ocazia aniversării celor 424 de ani de atestare documentară a municipiului Călăraşi.