Echipa de handbal a României, cu jucătorii echipei AHC Dunărea Călăraşi, Gabriel Bujor și Gabriel Dumitriu printre marcatori, merge la barajul pentru Campionatul Mondial 2021. Gabriel Florinel Dumitriu cu şapte goluri, al patrulea marcator al României la turneul din Italia, și Gabriel Bujor cu patru goluri, au contribuit decisiv la cele trei victorii ale tricolorilor.

Naționala României a terminat cu victorii pe linie, după ce duminică seară a învins și Italia, 29 – 24. Pentru tricolori urmează primul baraj, cu una dintre echipele clasate pe locurile 21 – 24 la Euro 2020 ce se dispută în această perioadă. România a câștigat toate cele trei meciuri din grupa preliminară, 29 – 24 cu Georgia, 32 – 21 cu Kosovo și 29 – 24 cu Italia.

Echipa României la turneul din Italia: Mihai Popescu, Ionuț Iancu, Alexandru Bucătaru – Tudor Botea (15 goluri), Demis Grigoraș (18 goluri), Alexandru Asoltanei (10 goluri), Călin Căbuț (5 goluri), Vencel Csog (4 goluri), Gabriel Dumitru (7 goluri), Roland Thalmaier (6 goluri), Gabriel Bujor (4 goluri), Andrei Buzle (1 gol), Javier Humet Gaminde (4 goluri), Cristian Fenici (6 goluri), Viorel Fotache (2 goluri), Andrei Savenco, Marius Mocanu (5 goluri), Alexandru Șimicu (3 goluri).

Tricolorii își așteaptă acum următorul adversar, o echipă clasată pe locurile 21 – 24 la Campionatul European 2020.

România – Georgia 29 – 24 (16 – 13)/Popescu, Iancu – Asoltanei 1, Botea, Gabriel Bujor 2, Căbuț, Csog, Gabriel Dumitru 3, Fenici 5, Fotache 2, Grigoraș 9, Humet, Mocanu 1, Savenco, Șimicu 3, Thalmaier 3.

România – Kosovo 32 – 21 (15 – 7) / Iancu, Popescu – Asoltanei 6, Botea 7, G.abrielvBujor 1, Căbuț 2, Csog 1, Gabriel Dumitru 2, Fenici 1, Fotache, Grigoraș 4, Humet 3, Mocanu 4, Savenco, Șimicu, Thalmaier 1.

Italia – Romania 24 – 29 (12 – 13)/Iancu, Bucătaru – Botea 8, Grigoraș 5, Asoltanei 3, Căbuț 3, Csog 3, Gabriel Dumitriu 2, Thalmaier 2, Gabriel Bujor 1, Buzle 1, Humet 1, Savenco, Fotache, Mocanu

Rareș Fortuneanu, antrenorul tricolorilor: „Cel mai important pentru mine a fost modul cum am abordat turneul în plan mental. Am avut o anumită îngrijorare înaintea meciului cu Italia vizavi de faptul că eram deja calificați. Din fericire, băieții noștri au abordat jocul foarte serios și pentru asta țin să-i felicit. Trebuie să începem să cultivăm la națională o cultură a victoriei și să ne dorim mereu să câștigăm indiferent de miza meciului. În ceea ce privește întreg turneul din Italia, țin să felicit întreg colectivul pentru rezultat – jucătorii, staff-ul tehnic și cel administrativ. Chiar dacă a fost un turneu cu adversari considerați accesibili, presiunea a fost pe echipa noastră, care era obligată să-l câștige. Suntem, în continuare, pe un parcurs pozitiv în faza de apărare. Obiectivul nostru a fost să nu primim mai mult de 25 de goluri într-un meci și l-am îndeplinit. Pentru asta, vreau să felicit blocul nostru defensiv, care a arătat mobilitate și determinare. Convingerea mea rămâne că victoriile se construiesc pe faza de apărare, de aceea mă bucur pentru aceste evoluții. Am înregistrat progrese și pe faza de tranziție, faza a doua, însă mai avem de lucru la trecerea jucătorilor din postura de apărător la cea de atacant. Este vorba de viteză și de deciziile luate în regim de viteză, lucru valabil și pentru atacul pozițional. La pozițional, sunt destul de mulțumit de randamentul liniei de 9 metri, care a înscris multe goluri, dar avem de lucru la viziunea de joc și la timing. Ne așteaptă în aprilie două meciuri mult mai grele, cu un adversar de alt calibru și nu vom avea decât câteva zile la dispoziție pentru a le pregăti. Așteptăm tragerea la sorți și îmi doresc de pe acum să jucăm meciul de acasă într-o sală plină, fiindcă vom avea mare nevoie de sprijinul suporterilor”.

Pentru a ajunge la Mondialul din 2021, România mai are de trecut de două tururi. La mijlocul lunii aprilie va întâlni într-o dublă manșă o națională de la Campionatul European 2020 care nu a prins turneul preolimpic. Dacă va trece și de acest tur, tricolorii vor mai avea în luna iunie un baraj cu o reprezentativă clasată în afara Top 4 la Euro 2020.

Rezultatele înregistrate la turneul din Italia:

Romania – Georgia           29 – 24 (16 – 13)

Italia – Kosovo                    26 – 26 (11 – 11)

Kosovo – Romania            21 – 32 (7 – 15)

Georgia – Italia                   28 – 25 (13 – 11)

Kosovo – Georgia               30 – 21 (18 – 13)

Italia – România                 24 – 29 (12 – 13)