Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Călăraşi se confrunta luna trecută cu o criză acută de sânge, un lucru extrem de îngrijorător pentru angajaţii acestui centru. În urma tuturor apelurilor în presă, dar şi a numărului mare de bolnavi care au nevoie de sânge, cetăţenii oraşului, dar şi tinerii politicieni au început să se mobilizeze şi să vină la CTS pentru a salva o viaţă.

 

 

Numărul pacienţilor care au nevoie de sânge creşte de la o zi la alta. Mulţi dintre aceştia suferă pe paturile spitalelor în speranţa că oamenii cu suflet mare vor dona sânge şi îi vor ajuta în acest fel ca ei să se bucure în continuare de viaţă.

Îngrijorător este faptul că sunt şi foarte mulţi copii bolnavi pentru care sângele este singura lor salvare. Angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi au făcut, în nenumărate rânduri, apeluri în paginile cotidianului nostru, în speranţa că cetăţenii vor conştientiza această realitate dureroasă şi îi vor ajuta pe oamenii bolnavi care au mare nevoie de sânge.

Astfel, în urma tuturor acestor apeluri ale angajaţilor CTS Călăraşi, dar şi ale familiilor bolnavilor care au nevoie de sânge, cetăţenii s-au mobilizat şi au venit la centru să doneze. Dacă luna trecută treceau pragul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi doar doi donatori pe zi, de mai bine de o săptămână, numărul acestora a crescut, ajungând chiar şi la 15-16 donatori pe zi. Acest lucru este unul îmbucurător, iar directoarea CTS Călăraşi, biolog Niculina Ginghină, face în continuare apel la oamenii cu suflet mare, în speranţa ca tot mai mulţi donatori să vină să doneze pentru a nu se mai ajunge din nou la acea criză acută de sânge.

Mai mult decât atât, potrivit directoarei Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, tinerii liberali s-au mobilizat şi vor veni să doneze sânge pe 24 noiembrie. În momentul de faţă pot spune că stăm binişor în ceea ce priveşte numărul donatorilor. În urma tuturor apelurilor noastre în presă, oamenii şi tinerii politicieni vin să doneze sânge. De asemenea, avem, de mai bine de o săptămână 15, 16 şi chiar şi 18 donatori pe zi, printre aceştia numărându-se aparţinători, dar şi oameni care vor să facă o faptă bună pentru persoanele bolnave. Ne bucurăm că, în urma tuturor apelurilor în presă, tinerii liberali ne-au anunţat că vor să doneze sânge. Astfel, aşteptăm pe 24 noiembrie, 20 de tineri din cadrul PNL Călăraşi, care şi-au exprimat dorinţa de a ajuta bolnavii care au nevoie de sânge. Totodată, fac din nou apel şi la celelalte partide politice, dar şi la instituţiile publice călărăşene, dar şi la oamenii din judeţ, să vină să doneze sânge pentru a salva o viaţă. Mai mult, este bine şi pentru sănătatea lor”, ne-a declarat biolog Niculina Ginghină, directoarea CTS Călăraşi.

 

„Fii alături de noi, ca împreună să salvăm o viaţă de om!”, sloganul CTS Călăraşi

 

 „Fii alături de noi, ca împreună să salvăm o viaţă de om!” este sloganul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, prin care se face apel la toţi cetăţenii din judeţul nostru să vină să doneze sânge pentru a veni în sprijinul persoanelor supuse unor operații dificile, la cele care necesitǎ tratamente împotriva cancerului sau la victimele accidentelor rutiere. Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate, să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi suferit operaţii minore în ultimele trei luni sau majore în ultimele şase luni, să nu fi avut hepatită, TBC şi să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat şi informat asupra stării sale de sănătate. În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de şapte tichete de masă de aproximativ 70 de lei şi o zi scutire medicală plătită, de la locul de muncă. Odată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobina, det. Anticorpi iregulari şi det. de grup sanguin. De asemenea, persoanele care donează sânge beneficiază şi de decontarea biletelor de transport dus – întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului.Toate persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, aflat în incinta Policlinicii nr. 2, etaj 2, număr de telefon 0242/333.663.