Un eveniment inedit a avut loc la finele săptămânii trecute, la Călăraşi. Este vorba despre „Noaptea albă a muzicii folk”. A fost pentru prima dată când în municipiul nostru s-a organizat acest proiect cultural, care de altfel s-a bucurat de un real succes.
Călărăşenii nu au ţinut cont că în seara de 29 septembrie a fost frig, ci din contră, aceştia s-au prezentat în număr mare la prima ediţie a Nopţii albe a muzicii folk, care s-a desfăşurat în aer liber, pe scena Parcului Dumbrava. Aceştia s-au încălzit prin muzică bună, acompaniată de chitări şi poeme. Cei prezenţi şi-au bucurat sufletele alături de artişti precum: Victor Socaciu şi Mike Constantinescu, Mircea Bodolan, Cristian Buică, Walter şi Gilbert Ghicolescu, Vasile Mardare, Adrian Beznă, Fox Studis, David Gojkovic și trupa Trio Vox.
Cel care a venit cu ideea minunată ca acest proiect să se desfăşoare este omul de bază al Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, regizorul Ştefan Niţu. „Bună seara, dragi călărăşeni. Bine ne-am regăsit la acest debut al proiectului „Noaptea Albă a Muzicii Folk”. Mi-aş dori să devină o tradiţie pentru Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie organizarea acestui eveniment, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Walter Ghicolescu. Eu am vrut doar să vă salut, să vă mulţumesc pentru că aţi ales să petrecem împreună ore bune aici, în Parcul Dumbrava”, a declarat Ştefan Niţu.
Moderatoarele evenimentului au fost jurnalistele Clara Mărgineanu și Loreta Popa. Clara Mărgineau a precizat că municipiul nostru a adoptat-o cumva spiritual. „Bună seara, dragi prieteni. Eu nu mă aflu pentru prima dată la Călăraşi, consider că este unul dintre oraşele prietene care m-au adoptat cumva spiritual. Mulţumim frumos că sunteţi gazde atât de perfecte, minunate. Să fiţi bucuroşi şi recunoscători că în oraşul dumneavoastră se întâmplă asemenea lucruri rare şi atât de necesare pentru revigorarea noastră spirituală şi emoţională”, a afirmat Clara Mărgineanu.
Loreta Popa a menţionat că de Călăraşi o leagă foarte multe lucruri, dar una dintre bucurii este aceea că a avut şansa să îl cunoască pe Ştefan Niţu, care face doar lucruri minunate la Centrul Cultural. „Bine aţi venit la această noapte a muzicii folk. Pe mine de Călăraşi mă leagă prea multe lucruri ca să le amintesc acum. Una dintre bucuriile mele este aceea de a mi se fi dat şansa să îl cunosc pe domnul Ştefan Niţu, un om drag pe care îl iubesc foarte mult şi vă invidiez că îl aveţi aici, pentru că se ocupă de nişte lucruri absolut minunate. Toată această noapte a fost propusă de Ştefan Niţu. Această discuţie a avut loc în luna martie, când într-o noapte, la Centrul Cultural Judeţean din Călăraşi a vorbit despre această intenţie care iată, s-a înfăptuit. Tot ceea ce înseamnă folk şi implicit poezie, înseamnă de fapt prietenie între noi şi dumneavoastră. Dacă dumneavoastră v-aţi adunat aici atâţia oameni înseamnă că aţi intrat frumos la ceea ce înseamnă armonie, poezie emoţie, dragoste, sensibilitate, fineţe şi acord sonor. Prin urmare, bucuraţi-vă, nu sunt multe oraşele care se bucură de un asemena privilegiu. În orice caz, dacă nu aţi ştiut, este primul proiect din ţară. Poate este un pilot, o încercare, mulţumim Călăraşi, mulţumim, Ştefan Niţu, mulţumim Centrului Cultural Judeţean. Este primul oraş care a propus şi a avut curajul să înfăptuiască o noapte albă a folkului”, a conchis Loreta Popa.
Prezent la Noaptea albă a muzicii folk a fost şi secretarul Consiliului Judeţean, Emil Muşat, care a înmânat diplome artiştilor şi a declarat: „Sunt încântat şi bucuros pentru onoarea care mi se face, aceea de a fi prezent în această seară aici, într-un mediu atât de frumos. Văd oameni deosebiţi peste tot. Îmi exprim recunoştinţa pentru faptul că sunt aici, în compania muzicii folk. Să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine mulţi ani de acum înainte”.
A fost o noapte plină de recitaluri de excepţie. Publicul spectator a cântat toate melodiile alături de artiştii lor de suflet. Printre piesele care s-au fredonat se numără: „Bieţii lampagii”-Walter şi Gilbert Ghicolescu; „Păcat”-Walter Ghicolescu; „Eu sunt eu”-Trio Vox; „Moartea inorogului”, „Fata din vis”-Mircea Bodolan; „Încă un cântec”-Tatiana şi Marius Ojog; „Tânăr şi liber”-David Gjkovic şi Walter Ghicolescu; „Cu lupii laolaltă”- Adrian Beznă; „Seara”-Cosmin Andrian; „Ăsta-s eu”-David Gojkovic.