În data de 18 mai 2019, Muzeul Dunării de Jos şi Muzeul Municipal îşi vor deschide porţile, cu ocazia celebrării Nopţii Muzeelor.

 

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă aşteaptă sâmbătă, 18 mai, să participaţi la cea de-a XV-a ediţie a Programului European Noaptea Muzeelor. Sunteţi invitaţi să vizitaţi gratuit expoziţiile temporare organizate la sediul Muzeului Dunării de Jos, precum şi expoziţiile permanente ale Secţiei Arheologie şi ale Secţiei Etnografie, între orele 18:00 – 23:00, astfel: str. Progresul, nr. 4: „Colecţii şi colecţionari – ediţia a IV-a – Şcoala de altădată”; „Lumina Învierii – expoziţie de icoane şi carte veche bisericească”; „Doi Călători – Florian Mihăilescu şi Gheorghe Mosoreanu” -expoziţie de artă plastică; „1914-1918 – Drumul spre Unire” -proiect dedicat Centenarului Marii Uniri; Secţia Arheologie, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1: „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos; 21:00 – Tradiţii şi obiceiuri la naştere – moment susţinut de trupa de teatru Nuntaşii’”, a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” (Preasna); program recreativ pentru copii, aceştia îşi pot exprima creativitatea prin participarea la atelierul de modelaj lut; Secţia Etnografie, str. 1 Decembrie 1918, bl. A 17: „Meşteşuguri la apus”. Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Călăraşi şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Noaptea Muzeelor reprezintă un eveniment cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid în mod concomitent anual liber porţile, până târziu în noapte.

Debutul acestui gen de eveniment s-a petrecut în 1997 la Berlin, iar conceptul de acces gratuit a avut o mare trecere la public. Începând cu anul 2001, evenimentul a fost organizat în toate ţările semnatare ale convenţiei culturale a Consiliului Europei, propunându-şi să atragă ca public ţintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. Evoluţia favorabilă şi impactul deosebit înregistrat în rândul participanţilor, au făcut ca din 2005 acest eveniment să vizeze tinerii şi familiile care în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai 2019, dată adoptată de ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor) drept Ziua Internaţională a Muzeelor, aleg să-şi petreacă o parte a nopţii vizitând muzee. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România.

 

Discuţii despre anumite clădiri din Călăraşi, la Muzeul Municipal

 

Muzeul Municipal organizează, în data de 18 mai 2019, începînd cu ora 20:00, o întâlnire cu cei interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre anumite clădiri din Călăraşi.

Vă invităm și vă așteptăm la o discuție despre ce se întâmplă în prezent cu anumite clădiri din Călărași și ce s-ar putea întâmpla cu altele. O discuție ca de la călărășean la călărășean”, transmit reprezentanţii instituţiei culturale.