Noaptea Muzeelor se va sărbători, în acest an, pe 19 mai. Muzeele din municipiile Olteniţa şi Călăraşi au pregătit o mulţime de activităţi dedicate acestui eveniment.

 

„Călătorie prin memoria locurilor”, la Muzeul Municipal Călăraşi

 

Sâmbătă, 19 mai, între orele 19:00 și 23:00, călărășenii sunt invitați să viziteze Muzeul Municipal, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2018. Anul acesta, Noaptea Muzeelor va fi marcată printr-o „Călătorie prin memoria locurilor”, care se dorește a fi o invitație la amintiri prezentate de călărășeni și de istorici ai locurilor.

Muzeul Municipal Călărași a beneficiat de bunăvoința locuitorilor care au oferit obiecte pentru constituirea colecțiilor. Printre bunurile oferite se află și câteva mii de negative pe celuloid care au fost scanate și inventariate. O parte din aceste colecții vor fi prezentate în cadrul evenimentului, iar participanții  sunt așteptați, de la ora 20:00, la dezbateri despre ele, alături de profesor doctor Constantin Tudor.

 

Poveştile Muzeului Dunării de Jos, în cadrul unei aplicaţii interactive pentru Android şi IOS

 

Muzeul Dunării de Jos vă aşteaptă sâmbătă, de la ora 18:00, să participaţi la cea de-a XIV- a ediţie a Programului European „Noaptea Muzeelor”. Călărăşenii sunt invitaţi să viziteze gratuit expoziţiile temporare organizate la sediul muzeului, precum şi expoziţiile permanente ale Secţiilor Arheologie şi Etnografie.

În acest an, cu ajutorul partenerului Muzeului Dunării de Jos, Questo, călărăşenii vor putea experimenta o aplicaţie interactivă pentru Android şi iOS. Astfel, vizitatorii vor fi invitaţi să rezolve o serie de ghicitori pentru a primi în schimb poveștile muzeului. De asemenea, pe lângă vizitarea expoziţiilor permanente, cei prezenţi vor avea ocazia să cunoască şi să facă fotografii cu un personaj istoric, legat de istoria acestor locuri.

La sediul situat pe strada Progresul, nr. 4, se va organiza evenimentul „Colecţii şi colecţionari – ediţia a III-a”, Retrospectiva Tudor Lorman, Arta ca viaţă – Alexandru Paraschiv. La sediu, vizitatorii vor avea ocazia să participe la o expoziţie – atelier, intitulată „1914 – 1918 – Drumul spre Unire”. Expoziţia se află în amenajare, iar publicul va putea urmări unele din etapele de realizare a unui astfel de proiect. De asemenea, prin intermediul unor chestionare aflate în diferite locuri din muzeu, vizitatorii vor fi consultaţi în legătură cu viitoarea expoziţie, modul cum ar trebui să fie realizată, conţinutul acesteia, care ar putea fi contribuţia personală la realizarea acestui proiect.

La Secţia Arheologie, situată pe strada 1 Decembrie 1918, vor putea fi vizionate: expoziţiile „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos” şi „Exponatul lunii – Vas suport neolitic (mileniul V a. Ch.)”; un moment susţinut de trupa de teatru „Giganţii” a Şcolii Gimnaziale Cuza Vodă, de Ansamblul Folcloric Spicul” Dorobanţu, denumit Sabia creştinătăţii”; un moment susţinut de trupa de teatru a Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu”, intitulat Obiceiuri de nuntă.

De asemenea, va avea loc şi un program recreativ, unde copiii vor putea să îşi exprime creativitatea la atelierul de modelaj. La Secţia Etnografie, situată pe strada 1 Decembrie 1918, bloc A17, vor avea loc următoarele manifestări: vernisajul expoziţiei „Meşteşuguri tradiţionale la apus” şi o demonstraţie – atelier de lucru la războiul de ţesut tradiţional. Intrarea este gratuită.

 

Moment de teatru stradal, organizat de Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa şi Teatrul „Tudor Vianu”

 

De asemenea, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, în colaborare cu Teatrul „Tudor Vianu”, va organiza, în aceeaşi zi, o serie de evenimente cultural – artistice, printre care și un moment de teatru stradal, care va avea loc între orele 20:00 şi 21:00.