Călărăşenii au vizitat, în număr mare, Muzeul Municipal şi Muzeul Dunării de Jos, în seara de 18 mai 2019. Cele două instituţii culturale şi-au deschis porţile pentru vizitatori, cu ocazia celebrării Nopţii Muzeelor.

 

La Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, cei prezenţi au putut viziona o mulţime de expoziţii interesante. Printre acestea se numără următoarele: „Colecţii şi colecţionari – ediţia a IV-a – Şcoala de altădată”; „Lumina Învierii – expoziţie de icoane şi carte veche bisericească”; „Doi Călători – Florian Mihăilescu şi Gheorghe Mosoreanu” – expoziţie de artă plastică; „1914-1918 – Drumul spre Unire” – proiect dedicat Centenarului Marii Uniri; Secţia Arheologie, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1: „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos; Meşteşuguri la apus”.

Trupa de teatru Nuntaşii” a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” (Preasna) a susţinut un moment despre tradiţii şi obiceiuri la naştere. De asemenea, copiii şi-au putut exprima creativitatea prin participarea la atelierul de modelaj lut. Partenerii evenimentului au fost: Consiliul Judeţean Călăraşi şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

A mai trecut o noapte… Noaptea Muzeelor 2019. A fost o noapte plină de mulţumire pentru noi. Mulţumim celor 1.139 de participanţi la activităţile organizate de noi la toate secţiile,  ‘nuntaşilor’ de la Nicolae Bălcescu, coordonaţi de Doina Bobârcea şi tuturor colaboratorilor. Mulţumim şi Radio România Cultural pentru promovare”, au transmis reprezentanţii Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

Muzeul Municipal Călăraşi a organizat, în noaptea de 18 mai, o întâlnire cu cei interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre anumite clădiri din Călăraşi. Astfel, călărăşenii au aflat ce se întâmplă în prezent cu anumite clădiri din municipiu şi ce s-ar putea întâmpla cu altele.

Vă reamintim că Noaptea Muzeelor reprezintă un eveniment cultural prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid în mod concomitent anual liber porţile, până târziu în noapte. Debutul acestui gen de eveniment s-a petrecut în 1997, la Berlin, iar conceptul de acces gratuit a avut o mare trecere la public. Începând cu anul 2001, evenimentul a fost organizat în toate ţările semnatare ale convenţiei culturale a Consiliului Europei, propunându-şi să atragă ca public ţintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. Evoluţia favorabilă şi impactul deosebit înregistrat în rândul participanţilor au făcut ca din 2005 acest eveniment să vizeze tinerii şi familiile care în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai 2019, dată adoptată de ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor) drept Ziua Internaţională a Muzeelor, aleg să-şi petreacă o parte a nopţii vizitând muzee. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România.