În zilele de 28 şi 29 ianuarie, pompierii călărășeni s-au întâlnit cu partenerii bulgari în cadrul proiectului RO-BG 481: Managementul eficient al situațiilor de urgență în regiunea transfrontalieră Călărași – Veliko Târnovo.

 

Reprezentanţii pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași au participat la cea de-a V-a întâlnire, de această dată fiind punctate etapele parcurse, progresele înregistrate de cele două regiuni implicate şi viitorii paşi pe care trebuie să îi parcurgă cele două echipe partenere pentru a atinge scopurile propuse – dotarea cu echipamente de intervenție achiziționate cu fonduri europene.

Proiectul vizează, în fapt, exploatarea oportunităţilor de cooperare şi acţiunea comună în managementul situaţiilor de urgenţă, asigurând suportul logistic necesar şi comunicarea în regiunea transfrontalieră, împărtăşind bunele practici în vederea creşterii capacităţii de reacţie şi a prevenţiei în combaterea situaţiilor de urgenţă, stabilind reguli şi măsuri pentru asigurarea unei intervenţii comune în regiunile implicate în proiect.

ISU Călărași este beneficiar al unor echipamente achiziționate în cadrul proiectului RO-BG 481, finanţat prin Programul de cooperare transfrontaliera Interreg V-A Romania – Bulgaria, Axa prioritară 3 – „O regiune sigură”. Obiectivul specific 3.1 „Îmbunătățirea managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră”.

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți pregătirea serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, coordonarea și reacția eficientă în caz de dezastru în zona transfrontalieră.

Acest lucru se realizează prin crearea unei rețele comune de parteneri pentru avertizare timpurie a situațiilor de urgență, schimb de experiență prin exerciții, educarea preventivă a cetățenilor și achiziționarea, printre altele, a unor echipamente în valoare aproximativ 300.000 de euro, care vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al județului Călărași (autospeciale de intervenţie, cu capacitate de rulare atât pe drumuri publice cât și în teren accidentat/afectat de situaţii de urgenţă).