ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – anunță rezultatele din această toamnă ale programului „Adoptă un copac!, dedicat creșterii perdelelor forestiere și educației de mediu. 450 de voluntari pasionați de mediu, elevi, angajați ai unor companii și reprezentanți ai comunităților locale, au participat în luna noiembrie la plantarea a 3.000 de puieți de plop, păducel, ulm și sălcioară, reprezentând 2,5 hectare de perdele forestiere în comunele Roseți și Chirnogi, județul Călărași.

Împăduririle s-au făcut de-a lungul Drmului Naţional 41, dar și în jurul culturilor agricole, având rol de protecție pe termen lung. Inițiativa de plantare face parte din programului „Adoptă un copac!, focalizat pe creșterea de perdele forestiere, care altfel nu ar exista, fiind sădite exclusiv din fonduri private, atrase de asociația ViitorPlus de la companii și persoane fizice. Activitățile de împădurire, cu implicarea voluntarilor, au rol important educativ în domeniu.

 

Declaraţiile voluntarilor la finalul unei zile de împădurire în cadrul programului “Adoptă un copac!”

 

“M-a determinat să particip la această activitatea ideea că tu poţi schimba ceva, nu doar să aștepți și să te plângi că nu se întâmplă ceva, a spus Raluca P.

„Să plantezi un copac este unul dintre cele mai frumoase gesturi. Continuați astfel și va fi măcar puțin mai bine”, a mărturisit Doru I.

“Întreaga acțiune a fost excepțională de la organizare la impact. Doresc să îmi păstrez atitudinea deschisă de a proteja mediul, de a participa la acțiuni de voluntariat, nu numai cu suport financiar, dar și cu munca mea. Astfel, contribuția este mult mai importantă”,  a declarat Alina C.

Plantările de perdele forestiere din această toamnă au fost posibile atât datorită celor 450 de voluntari pasionați de protejarea naturii, elevi de la două licee din Călărași, elevi ai școlilor din comuna Chirnogi, angajați în cadrul companiilor care au susținut și financiar programul: Carrefour România, Microchip Technology Inc., Metro Systems România, 1&1 Internet Development, TenarisSilcotub, TPA România și ING Bank; cât și a organizațiilor partenere: Autonom Rent a Car, Direcția Silvică din Călărași, Primăria Comunei Chirnogi.

Toți cei care doresc să participe activ la sădirea a încă opt hectare de perdele forestiere, la prevenirea înzăpezirii drumurilor în timpul iernii pot deveni părinți de copăcei în programul „Adoptă un copac!”, alegând unul dintre pachetele de beneficii disponibile https://www.viitorplus.ro/adoptauncopac.

În România este nevoie de cel puțin 5.000 de hectare de perdele forestiere de-a lungul căilor de comunicație, dar în ultimii patru ani, autoritățile au plantat doar 23 de hectare. În ritmul acesta, obiectivul s-ar atinge în 1.000 de ani. De aceea, este nevoie de implicarea tuturor celor care iubesc natura și vor să participe la un mediu prietenos și sănătos. În perioada 2007 – 2017, sub umbrela ViitorPlus, peste 11.000 de voluntari au ajutat la înființarea a 63 de hectare noi de pădure. Accesați pagina Facebook a programului pentru mai multe detalii, fotografii și clipuri de la plantări www.facebook.com/adoptauncopac.