Aproximativ 6.000 de porci vor fi ucişi, într-o fermă din Călăraşi, după ce analizele de laborator au confirmat, luni, un nou focar de pestă porcină africană.

 

Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că analizele de laborator, făcute pe probele prelevate după ce mai mulţi porci de la o fermă din Călăraşi au murit, au ieşit pozitive la PPA.

„Avem un focar la un agent economic din municipiul Călăraşi unde sunt aproximativ 6.000 de porci. Au fost prelevate probe care au ieşit pozitive. Au fost dispuse măsurile corespunzătoare urmând ca în zilele viitoare să se continue ce a fost aprobat, inclusiv uciderea celor aproximativ 6.000 de porci”, a declarat Iacob.

De asemenea, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploatația comercială de suine aparținând Albatros SRL, aflată pe raza administrativă a municipiului Călărași, luni, 26 august, președintele Unității Locale de Sprijin (ULS) Călărași, primarul Daniel Ștefan Drăgulin, a convocat o ședință a acestei structuri pentru aprobarea unui plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii virusului PPA pe teritoriul municipiului Călărași.

Instituțiile responsabile de măsurile aprobate în ședința ULS sunt Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân, Direcția Poliția Locală, Biroul Registru Agricol, Serviciul Public Piețe Oboare, Poliția Municipiului Călărași și Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași.

Pentru evitarea răspândirii virusului pestei porcine africane se vor lua următoarele măsuri: interzicerea circulației animalelor pe raza municipiului Călărași(interzicerea pășunatului, monitorizarea intrărilor și ieșirilor în și din oraș); instalarea de filtre dezinfectoare la intrările și ieșirile din piețe, târguri și oboare; informare cetățeni; asigurarea unui stoc de materiale; monitorizarea respectării planului de măsuri aprobat în Comitetul Local de Combatere a Bolilor; catagrafierea exploatațiilor de suine pe cartiere.