În două localități din județul nostru, Borcea şi Perişoru, au fost confirmate nouă focare de pestă porcină africană (PPA). Au fost îngropate peste 200 suine.

 

 

În România, PPA evoluează în zece județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Galați, Călărași, Ialomița și Ilfov. În județul Sălaj au fost înregistrate doar cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale. De asemenea, virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi în judeţul nostru, în comunele Borcea şi Perişoru, unde au fost depistate nouă focare. Astfel, până în prezent, au fost îngropaţi peste 200 de porci.

PPA este o boală care produce mari pagube economice şi nu există vaccin sau tratament pentru această afecţiunie. Omul nu se îmbolnăvește, dar poate să o răspândească. Mortalitatea este de până 100%.

Crescătorii de porci sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie. Mai mult decât atât, crescătorii trebuie să-şi schimbe hainele și încălțămintea înainte de a intra în adăpostul animalelor şi să folosească microdezinfectoare în gospodăriile proprii.

Totodată, porcii nu trebuie să fie hrăniţi cu resturi alimentare şi nu trebuie lăsați liberi în afara adăposturilor. Este interzisă creșterea porcilor în zone unde pot intra in contact cu porcii mistreți.

 

Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat

 

Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Activităţile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

La nivelul judeţului nostru, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Călăraşi.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.

În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare, care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalului/animalelor în funcţie de valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală și valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.

Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor. Prețul acordat pe kilogram este cuprins între 8 și 12 lei.