Ordinul ministrului Educației, care modifică structura anului școlar, a fost publicat în Monitorul Oficial marți, 30 martie.
Semestrul al II-lea are 16 săptămâni și anul școlar se încheie pe 25 iunie. În noua structură, anul școlar conține o vacanță de o lună în perioada 2 aprilie – 4 mai, cu excepția claselor terminale.
Noua structură a anului școlar cuprinde scurtarea semestrului al II-lea pentru stăpânirea mai ușoară a pandemiei, dar permite recuperarea materiei pierdute, inclusiv în vacanță.
Elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a au două vacanțe de Paști (zece zile pentru Paștele catolic și zece pentru cel ortodox). Între aceste perioade fac cursuri în sistem online.
Este important de subliniat că școlile nu se închid. Clasele terminale vor funcționa, chiar dacă predarea se face online. Pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale/de recuperare a materiei, cu prezența fizică, cu elevii acestor clase, în toate localitățile până la indicele 6‰ de locuitori. Acest lucru va avea ca obiectiv micșorarea decalajelor generate de școala online. În vacanță, grădinițele vor putea organiza activități educaționale cu copiii, față în față, cu avizul DSP.
Ministerul Educației organizează în perioada 29 – 31 martie simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, cu prezență fizică, în afara zonelor carantinate. Pe 22 iunie vor începe probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, iar pe 28 iunie vor începe probele scrise la Bacalaureat.
Ministrul Educației subliniază cu fiecare ocazie viziunea guvernamentală în legătură cu educația în pandemie.
„Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.