Ministerul Sănătății (MS) a încheiat demersurile pentru achiziția unui număr suplimentar de 300.000 de doze vaccin împotriva gripei, care se adaugă celor 1.000.000, care au fost deja achiziționate pentru campania de vaccinare 2018 – 2019.

Institutul Național de Sănătate Publică a informat MS că, în  primele două săptămâni de supraveghere nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat. Potrivit unei informări a Ministerului Sănătății, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere, numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, Infecţiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare – IACRS și pneumonii) a fost de 82.799, cu 1,8% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.316).

În perioada 7 – 14 octombrie 2018 s-au înregistrat, la nivel național, 12 cazuri de gripă clinică, faţă de 25 de cazuri înregistrate în săptămâna 41/2017.

Până la data de 14 octombrie 2018 au fost vaccinate antigripal 60.669 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de MS.

Începând cu data de 15 septembrie 2018, Ministerul Sănătății a distribuit la direcțiile de sănătate publică din teritoriu un număr de 696.511 doze de vaccin împotriva gripei.

Distribuția vaccinului până la totalul de 1.300.000 de doze continuă până la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului agreat cu distribuitorul.

MS reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.