Numărul focarelor de PPA creşte îngrijorător în judeţul Călăraşi. Astfel, în prezent sunt confirmate 74 de focare de pestă porcină africană în localităţile din judeţul nostru, iar alte trei suspiciuni sunt în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA).    

 

Situația privind PPA nu este tocmai bună. Numărul focarelor de pestă porcină africană creşte de la o zi la alta, lucru îngrijorător pentru crescătorii de porci din judeţ, dar şi pentru autorităţi. La momentul actual sunt înregistrate 74 de focare de PPA în următoarele localităţi din judeţul nostru: Borcea (zece focare); Perişoru (29 de focare); Călăraşi (şase focare); Constantin Brâncoveanu (un focar); Călărașii Vechi (un focar); Unirea (un focar);  Ștefan cel Mare (opt focare); Dragalina (un focar); Ciocăneşti (zece focare); Roseţi (un focar); Grădiştea (un focar); sat Gâldău, comuna Jegalia (un focar); Jegalia (un focar); sat Cuneşti, comuna Grădiştea (trei focare). Totodataă, în momentul de faţă sunt trei suspiciuni în lucru la IDSA în localitățile Curcani (o suspiciune), Grădiștea (o suspiciune), satul Rasa, comuna Grădiştea (o suspiciune). „Respectaţi măsurile dispuse de autorităţi! Măsurile de biosecuritate sunt simple şi pot fi aplicate de fiecare cetăţean! Respectând măsurile, avem şansa de a ne continua tradiţiile şi izola virusul pestei porcine africane! Depinde de noi! Să dăm dovadă de responsabilitate!, a menţionat, pe un site de socializare, prefectul judeţului nostru, George Iacob.

 

În judeţul Călăraşi au fost plătite despăgubiri în valoare de 211.550 de lei

 

În cazul în care se suspectează că un porc este bolnav de PPA, se anunţă imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, la numărul de telefon 0242/313.676. Toate animalele suspecte trebuie ucise, iar cadavrele acestora trebuie distruse. Potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Până în prezent, în judeţul nostru au fost plătite despăgubiri în valoare de 211.550 de lei pentru 32 de exploatații, dintr-un total de 205 exploatații. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.