Pesta porcină africană (PPA) s-a extins în judeţul Călăraşi, astfel că, până în prezent, au fost confirmate 60 de focare. De asemenea, există şapte suspiciuni în lucru la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), în localităţile Ciocăneşti, Grădiştea, Unirea şi Ştefan cel Mare.

 

Călărăşenii care au porci în gospodărie sunt îngrijoraţi de faptul că numărul focarelor de PPA creşte de la o zi la alta în judeţul nostru. În ultimele zile, patru focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în comuna Ciocăneşti, iar alte două suspiciuni se află în lucru la IDSA. Astfel, până la momentul actual, în judeţul Călăraşi, au fost confirmate 60 de focare de PPA, în următoarele localităţi: Borcea – zece focare; Perişoru – 29 de focare; Călăraşi – şase focare; Constantin Brîncoveanu – un focar; Călărașii Vechi – un focar; Unirea – un focar; Ștefan cel Mare – patru focare; Gâldău – un focar; Dragalina – un focar; Ciocăneşti – patru focare; Roseţi – un focar şi Grădiştea – un focar. Totodată sunt şapte suspiciuni în lucru la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală în localitățile: Ciocăneşti (două suspiciuni), Grădiștea (o suspiciune), Unirea (o suspiciune), Ștefan cel Mare (două suspiciuni). Astăzi, a fost confirmată o suspiciune de pestă porcină africană, în satul Cuneşti, din comuna Grădiştea, aflându-se încă una în lucru la IDSA, provenind tot din această localitate. „Astăzi, la ora 07:00, a fost confirmat pozitiv testul PPA, la porcul din gospodăria cetățeanului Popa Daniel din Cuneşti. Urmează să fie omorâţi şi ceilalți porci din gospodărie, găsiți în viață! Din practică, se despăgubesc porcii găsiți în viață! Există o gospodărie în Cuneşti la care am fost solicitați și una în Grădiştea”, a precizat primarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu, pe un site de socializare. Mai mult decât atât, edilul a mai precizat că a început catagrafierea suinelor începând cu satul Cuneşti.

 

Ce măsuri trebuie respectate pentru a proteja porcii de această boală

 

Pentru prevenirea răspândirii virusului, cetăţenii trebuie să respecte măsurile dispuse de autorităţi. Măsurile de biosecuritate sunt simple şi pot fi aplicate de fiecare cetăţean. Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălăturăprovenite de la carnea de porc gătităîn familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

 

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 de grade Celsius) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Cum se procedează în cazul în care se suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

 Se anunţă imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, la numărul de telefon 0242/313.676. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Este mai bine ca cetăţenii să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raporteze deloc.