Jurnaliștii de la Recorder s-au deplasat în Valea Argovei, județul Călărași, pentru a vedea care este situația în mediul rural înainte de alegerile locale. Aceștia au arătat cum numărul oamenilor care și-au făcut viză de flotant în această localitate a crescut considerabil în ultima perioadă. În imaginele postate de Recorder este arătată o casă în care, în acte, figurează că ar locui 20 de persoane. Persoana întrebată de reporterul Alex Nedea spune despre persoanele din acte că nu se află la adresa respectivă și că ar locui de fapt în alte localități. Apoi, în reportajul publicat de Recorder pe YouTube, se poate vedea o persoană care vine și le transmite să înceteze filmarea.

Reporterul Recorder: Cei de la Evidența Populației ne-au spus că aici, în Valea Argovei, este un număr crescut de persoane care au viză de flotant în comună în ultimele luni. Despre ce este vorba, cum explicați?

Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei: Nu știu exact despre ce este vorba.

Reporter: N-ați primit la primărie?

Primar: Ba da, au venit oameni, și-au luat pentru domiciliu…

Reporter: Și de ce creșterea asta în ultimele luni?

Primar: Bănuiesc că peste tot e la fel, ca să zic așa.

Reporter: Adică?

Primar: Adică în general oamenii sunt mai… au case de vacanță, nu știu ce, și probabil că din cauza asta. Nu știu exact ce să…

Reporter: Teoria ar fi că, de fapt, sunt aduși ca să voteze la alegeri și după aia dispar.

Primar: Probabil, nu știu ce să zic că doar nu i-am adus eu. Vine omul, cere o adeverință că vrea să își facă domiciliul sau flotant, eu am obligația să i-o dau.

Jurnaliștii de la Recorder au numărat vizele de flotant obținute în Valea Argovei în ultimii ani. Diferențele sunt uriașe: în anul 2017 au fost solicitate nouă vize, în 2018 au fost 12 astfel de solicitări, iar în 2019 doar 11; în schimb, în perioada ianuarie – august 2020 au fost cerute 81 de vize de flotant.

Primarul comunei Valea Argovei: Deci nu-i aduce vicele, nu-i aduce primarul. Zilele trecute am trecut la evidența populației întâmplător pentru că e un magazin în zonă și am văzut acolo zeci de oameni. Deci ăia nu-s din Valea Argovei, ca să-nțelegeți.

Recorder s-a deplasat la Evidența Populației unde mai mulți oameni așteptau să își facă viza de flotant pentru alegeri. De asemenea, jurnaliștii Recorder spun că, conform unei analize Expert Forum, la alegerile locale din 2016 numărul de vize de flotant din întreaga țară s-a dublat față de 2015.

O persoană intervievată de Alex Nedea spune că: „A venit cineva și nu am vrut să merg. (n.r. – Au spus) dacă mergem să votăm în altă parte. Și am zis: ‘Eu nu merg că am ajutor social, noi votăm p-ăsta d-aici’. (n.r. – Voiau) să fac în altă parte, să votăm în altă parte, nu aici la noi. La Dor Mărunt, încolo”.