Site-ul Economica.net a intrat în posesia unui buletin de analiză cu privire la o substanță posibil explozibilă, asemănătoare cu cea care a provocat deflagrația din Beirut. Substanța, deseori folosită în agricultură, a fost găsită întâmplător de inginerii unei companii private la o fermă din Oltenița.

Azotatul de amoniu care a produs expozia din portul Beirut este produs în Georgia și importat masiv în România. Acesta este depozitat în portul Constanța, porturile de pe Dunăre, dar și în ferme din toată țara.

Jurnaliștii de la Economica.net au aflat de la patronul companiei care a făcut analiza substanței că inginerii acesteia s-au deplasat la ferma din Oltenița în urma unei reclamații de neconformitate a produselor lor. Inginerii au găsit acolo produse obținute din mai multe surse, dintre care unul de culoare roșiatică, cum nu mai văzuseră, și cu o concentrație de azot de 34,5%, mai mare cu aproximativ 1 procent față de concentrația de 33,4% a produsului făcut de compania care a făcut analiza. „Noi dacă am produce așa ceva ne-ar ridica pe loc licența.”, a declarat patronul companiei. Acesta a mai spus că este o singură fabrică de îngrășăminte în Georgia, iar marfa lor ajunge și în Constanța, Galați, Brăila etc.

Conform Economica.net, în portul Constanța Sud este depozitată o cantitate dublă față de cea care a explodat în Beirut. Amănunte pot fi găsite pe site-ul Economica.net.