Polițiștii rutieri, în cadrul acțiunilor zilnice pentru consolidarea gradului de siguranță a participanților la trafic, au constatat în data de 24 august 2020 un accident rutier în care au fost implicați o șoferiță de 24 de ani, din municipiul Călărași, și un minor în vârstă de 7 ani, din comuna Roseți.

Femeia se deplasa pe DN 3B, dinspre Călărași spre Fetești, în momentul în care a surprins și accidentat copilul care traversa printr-un loc nepermis și fără a se asigura.

În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a minorului, care a fost transportat la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călărași pentru acordarea de îngrijiri medicale. Persoana în cauză a fost testată cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.

„Nu uitați: Reduceți viteza și conduceți cu mare atenție în zona locurilor special amenajate pentru traversare, a școlilor și pe drumuri publice fără trotuar din localități. Acordați prioritate pietonilor angajați în traversare. Adaptați viteza la condițiile meteo și rutiere, ca să puteți opri în siguranță. Lăsați telefonul mobil și mesajele pentru următoarea staționare. Păstrați o distanță suficientă față de mașina din fața dumneavoastră; Nu staționați în zona trecerii de pietoni ca să nu blocați vizibilitatea celorlalți șoferi! Mașinile se repară, oamenii nu!”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Călăraşi.

Aceștia recomandă, de asemenea, să circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se merge în coloană. De altfel, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule. Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză. Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România. Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere; Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat această intenție.

Sunt interzise oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă – creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancţionează.