Centrul Judeţean de Cultură și Creație Călăraşi, susținut de Consiliul Județean Călărași, a organizat, în perioada 12 –18 august 2019, cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor “Hora Mare”.

Și anul acesta, călărășenii s-au distrat pe cinste la Festivalul “Hora Mare”. Aceștia au petrecut șapte zile, timp în care municipiul nostru a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare. Evenimentul folcloric s-a desfășurat sub egida CIOFF – Consiliul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice și Artă Tradițională – partener al UNESCO. Spre deosebire de anul trecut, perioada de desfășurare a manifestării culturale s-a prelungit de la cinci la șapte zile de spectacol folcloric pentru călărășenii care prețuiesc valoarea tradițiilor autentice prin muzică, dans  și port popular. În cadrul acestei ediții, și-au promovat cultura și dansurile opt  ansambluri folclorice din opt țări: Argentina; Armenia; Bulgaria; Franța; Georgia; Italia; Lituania; Serbia.

Festivalul a început în data de 12 august a.c., la ora 19:00, cu un spectacol al ansamblurilor folclorice din județul Călărași, continuând cu un recital al artistului Petrică Mâțu Stoian. În dimineața zilei de 13 august, a avut loc prezentarea grupurilor în fața oficialităților, la ora 18:00 s-a derulat parada portului popular pe traseul str. Bucureșt- ”Cruci” – ”Primărie”, după care, la ora 19:00 a avut  loc deschiderea oficială a festivalului cu prezentarea grupurilor și recitalul Niculinei Stoican. În acea seară au evoluat pe scenă ansamblurile din Argentina, Armenia, Bulgaria, Franța, Italia și Lituania. În următoarea zi, pe 14 august, a avut loc o animație stradală astfel: Orizont – Georgia și Lituania; Magnolia – Italia și Bulgaria; Tribunal – Franța și Argentina; foișor Parc Central – Armenia și Serbia. În data de 15 august, a avut loc “Seara Românească” –  ”Ansamblul Bărăganul”, unde s-a cântat și dansat până la ora 23:00. În acea seară au susținut recitaluri Virginica Neagu și Plăieșii. Pe 16 august au evoluat pe scenă ansambluri din Bulgaria, Franța, Lituania, Serbia și au susținut recitaluri Mariana Căpitănescu și Leonard Petcu. În penultima zi de festival s-a desfășurat un atelier de dans, iar ansamblurile din Bulgaria, Franța, Italia, Armenia, Georgia și Argentina i-au încântat pe călărășeni cu porturile și dansurile lor spectaculoase. De asemenea, artistul Constantin Măgureanu a concertat. Duminică, 18 august, a avut loc gala festivalului, la care au fost prezente toate ansamblurile din cele opt țări pentru a-și demonstra încă o dată talentul la dans. Cel care a susţinut recital în ultima zi a evenimentului este Constantin Enceanu.

Prezentatorii Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare” ediţia a XXVII-a au fost actorii Miruna Ionescu și Ionuț Dulgheriu.