Miercuri, 21 octombrie, într-o ședință desfășurată în sala de spectacole „Barbu Știrbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie, Organizația Județeană Călărași a PSD i-a prezentat pe cei care vor candida pentru un loc în Parlamentul României. Lista pentru Senat este deschisă de Nicușor Cionoiu, pe locurile următoare aflându-se Liviu Mușat și Corina Diaconu. Iar pentru un post de deputat candidează Dumitru Coarnă, Constantin Bârcă, Cristian Sefer, Sorin Vrăjitoru, Cristina Munteanu și Darie Gruiță.

Nicușor Cionoiu, om de afaceri, dorește să sprijine acest mediu și să reprezinte atreprenorii călărășeni în Senatul României: „Mă numesc Cionoiu Nicușor, am 54 de ani, lucrez de câteva zeci de ani numai în mediul privat, am activat până în 2010 într-o societate multinațională, din 2010 am propria firmă de construcții. Am intrat, și mă onorează această propunere, pentru a apăra mediul de afaceri. Eu m-am simțit de foarte multe ori nedreptățit și consider că pot apăra drepturile oamenilor de afaceri, posibilitatea de a crea cât mai multe investiții în județul Călărași”.

Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, a comparat Partidul Național Liberal de astăzi cu Germania lui Hitler și PSD-ul cu URSS, spunând: „În copilărie am fost marcat de una dintre fotografiile din cărțile de istorie: deasupra Reichstagului, un soldat sovietic punând steagul Uniunii Sovietice pe cancelaria lui Hitler. La alegerile locale asta am făcut: am pus steagul PSD pe acest simbol al puterii PNL”.

Corina Diaconu, profesor și fost inspector școlar, ar dori, dacă intră în Parlament, să facă o reformă reală a sistemului de învățământ: „Învățământul este blamat de foarte multe ori, rareori vedem în mass-media laude. Cred că ar trebui să ne orientăm, aș milita ca aceste reforme care au fost începute și niciodată finalizate în învățământul românesc să fie duse la bun sfârșit!”.

Dumitru Coarnă, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, cel care deschise lista pentru Camera Deputaților, dorește să reducă inegalitățile din punct de vedere al veniturilor angajaților din România: „Oamenii pleacă, nu se mai simt apărați, nu au soluții și atunci aleg străinătatea. Nu putem să separăm capitalul de forța de muncă, ele lucrează într-un angrenaj. Angrenajul trebuie să fie corect constituit!”.

Constantin Bârcă, medic veterinar, fost director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, va viza din postura de deputat tot agricultura: „M-am născut în comuna Dor Mărunt, acolo unde am absolvit ciclul primar și gimnazial, urmând ca liceul să-l termin la Călărași. La București am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară. Am început activitatea la Insitutul de Cercetări pentru Culturi Irigate Mărculești, apoi am fost consilier inspector de stat la DSVSA Ilfov, urmând să ajung în 2005 la ANSVSA, ocupând funcția de consilier. Din 2006 sunt prezent în APIA, iar în ultimii 12 ani am fost director general adjunct în cadrul acestei instituții. Dacă voi ajunge deputat, cu siguranță mă voi îndrepta către același domeniu: agricultura”.

Cristian Sefer, deputat, a declarat că va rămâne alături de PSD și de călărășeni: „Sunt de opt ani în Parlament, membru în comisia de muncă. Să facem cumva în aceste alegeri, să tragem cât putem să scoatem un scor bun, mult mai mare decât la alegerile locale!”.

Cristina Munteanu, profesor, președinte al Organizaţiei Femeilor Social Democrate, a transmis un mesaj de susținere pentru colegii de partid: „Sunt în Partidul Social Democrat din 1996. Sunt profesor, dar profesia mea de suflet este cea inițială, cea de învățător. O să rămân toată viața învățător, omul care sprijină și făurește destine. (…) Echipa va ține loc de ‘eu’, eu- Organizația Județeană PSD Călărași, care va fi alături de colegii noștri să putem trimite în Parlamentul României experiența domniilor lor din diverse domenii”.

Darie Gruiță, medic, a vorbit despre problemele sistemului medical: „Sunt vechi membru de partid, doar PSD. Din punct de vedere al meseriei mele aș putea să vorbesc mult despre un sistem cu probleme atât financiare, cât și probleme de personal. Dacă în sistemul de învățământ se așteaptă o reformă care ar trebui să apară pe perioada vacanței de vară, să intre din toamnă, în sistemul de sănătate acest lucru nu este posibil – nu este un sistem pe care să-l putem opri, să ia pauză o săptămână, să ia vacanță o lună. Este un sistem perfectibil. Partidul Social Democrat întotdeauna s-a aplecat spre nevoia oamenilor săraci, oamenilor care nu au avut posibilități de a se trata la Viena. Ca toți să beneficiem de aceleași condiții în domeniul sanitar avem nevoie ca Parlamentul să legifereze legi simple, legi curate, legi care nu trebuie modificate de la o zi la alta prin ordonanțe de urgență”.

Deputatul Sorin Vrăjitoru nu a fost prezent la eveniment.

Președintele interimar al Organizației Județene Călărași a PSD, Vasile Iliuță, a declarat că partidul vizează un scor de 65% la aceste alegeri și că partidul va trimite în Parlament trei deputați și un senator sau doi deputați și doi senatori, în funcție de redistribuirea voturilor la nivel național.

Imediat după ședință, candidații pentru locurile din Parlament s-au deplasat la Biroul Electoral Județean, unde au depus dosarele de candidatură. La ieșire au organizat o conferință de presă ad-hoc în care au repetat ideile prezentate în ședința anterioară.