Ministerul Sănătății va organiza duminică, 8 decembrie, concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în şase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Direcția de Sănătate Publică din Călărași anunță că înscrierile pentru concursul de rezidențiat, sesiunea 8 decembrie 2019, se fac în perioada 7 – 19 noiembrie 2019, la Compartimentul Runos al DSPJ Călărași, etaj 3, telefon 0724/046.172. Programul de depunere a dosarelor este următorul: luni – vineri, în intervalul orar 09:00 – 16:00, sâmbătă, între orele 09:00 şi 14:00.

Cu cinci zile înainte de finalizarea înscrierilor și-au depus dosarele de participare 4.733 de persoane, conform datelor centralizate de la direcțiile de sanătatre publică, cifra fiind în dinamică. Anul acesta sunt scoase la concurs 4.710 locuri și posturi pe cele trei domenii de pregătire. Sunt 3.960 de locuri și posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară și 256 la farmacie și 96 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie (Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne).

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locuri pe domeniul medicină, față de numărul de absolvenți.

„Echipa ministerului face eforturi pentru a nu exista disfuncționalități în procesul de organizare și pentru ca toți candidații să beneficieze de condițiile optime de înscriere și desfășurare a concursului. Am cerut ca acest concurs să se desfășoare în spiritul corectitudinii și al transparenței, principiile acestei guvernări. Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri. Trăim într-o țară în care resursa umană este deficitară. Le urez tinerilor colegi medici mult succes și spor la învâțat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Înscrierea candidaților a început pe 7 noiembrie și se va finaliza în data de 19 noiembrie 2019. Acestea se fac tot prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie. Tocmai pentru a veni în sprijinul tinerilor medici, în premieră, Ministerul Sănătății a prelungit programul de înscriere la direcțiile de sănătate publică în zilele de sâmbătă, între orele 09:00 și 14:00. Transmiterea listelor cu candidații înscriși de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București la Ministerul Sănătății se va face până cel târziu 22 noiembrie 2019.

Ministerul Sănătății a prevăzut ca centralizarea listelor și repartizarea candidaților pe centre universitare să se realizeze cel târziu 25 noiembrie 2019, iar afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii să fie făcută pe 27 noiembrie. Sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare se va face până cel târziu 29 noiembrie 2019, iar în 5 decembrie se va afișa pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie repartizarea candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris. În perioada 17 – 19 decembrie se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut. Între 6 şi 14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar perioada 14 – 16 ianuarie 2020 se va face repartiția pe clinici de pregătire. Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în data de 1 februarie 2020.