Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași a decis clasarea dosarului privind suspiciunea săvârşirii infracţiunii de a se retrage de la prelevarea probelor biologice, întocmit în toamna anului trecut pe numele lui Vasile Iliuţă. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Călăraşi pe pagina sa de socializare: „Calcule răsturnate. Soluția procurorului de caz încurcă toate calculele ‘mediului academic’ călărășean. Diversiunile create în cele 12 luni de la evenimentul din ziua de 26.10.2017 au fost răsturnate de o soluție simplă, previzibilă, așteptată printr-o clasare a cauzei. Totul petrecut într-o democrație pe care ar trebui să o înțelegem, să fim conștienți de faptul că instituțiile sunt conduse în interesul cetățeanului și nu în cel personal. Ceea ce s-a întâmplat în această perioadă mă face să privesc cu optimism anul 2020. Mulțumesc celor care m-au susținut și care, din prima clipă, au înțeles urâta campanie de denigrare”.

În seara zilei de 26 octombrie 2017, în jurul orei 21:00, în timp ce se deplasa către locuința proprietate personală, președintele CJ Călărași a fost oprit în trafic, în zona Spitalului Județean de Urgenţă, de către un echipaj al Poliției Rutiere.

Conform informaţiilor oferite de Poliţie, la acea vreme: „Acesta nu a respectat indicațiile polițiștilor, a continuat deplasarea, fiind găsit ulterior de polițiști la domiciliul său. Față de acesta polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale și i-a fost suspendat dreptul de a conducere autovehicule pe drumurile publice, pentru nerespectarea indicațiilor polițistului. În continuarea verificărilor efectuate, în cauză s-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

În urmă cu un an, Iliuţă susţinea următoarele: „După modul în care s-a acționat sunt convins că acest scandal ieftin, denigrator și rău intenționat este concertat. Aseară la apariția Poliției în fața locuinței mele am discutat cu comandantul Poliţiei Municipale Călărași, Nelu Paraschiv, și am spus că le stau la dispoziție astăzi. Nu mi s-a solicitat să îi însoțesc către secția de poliție și nici testarea cu aparatul etilotest. Știrile apărute în presă nu corespund realității, fapt pentru care voi acționa în consecință. Nu mă sustrag niciunui control indiferent de ce natură ar fi el, respect legea și sper ca oamenii să înțeleagă că de un an și jumătate sunt ținta unei campanii de denigrare pentru simplul fapt că deranjez anumite interese”.

Se pare că în cele din urmă, Parchetul a decis clasarea dosarului pentru: „săvârșirea infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

 

Luminiţa IORDACHE

observatorcl@gmail.com