Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Feteşti au depistat patru cetăţeni români în timp ce pescuiau pe braţul Borcea al fluviului Dunărea, cu ajutorul unui aparat electric. 

 

În data de 3 ianuarie 2021, în jurul orei 17:00, o echipă operativă din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Feteşti, aflată în misiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, a observat în dreptul kilometrului fluvial 13, pe braţul Borcea, pe raza comunei Făcăeni, judeţul Ialomiţa, patru bărbaţi care pescuiau dintr-o barcă de lemn tip lotcă, cu ajutorul unui dispozitiv electric confecţionat artizanal.

La vederea echipajului poliţiei de frontieră, bărbaţii au aruncat în apă aparatul electric şi un sac, aceştia sărind şi ei în apă şi înotând spre mal, cu intenţia de a scăpa de echipajul poliţiei de frontieră.

Oamenii legii au reuşit prinderea şi identificarea celor în cauză, dar şi recuperarea sacului, în care se afla peşte. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că personale au vârste cuprinse între 22 şi 38 de ani şi sunt domiciliate pe raza judeţului Ialomiţa.

Cu ocazia verificării ambarcaţiunii, au fost ridicaţi în vederea confiscării doi acumulatori în valoare de aproximativ 400 de lei, dar şi aproximativ 88 de kilograme de peşte din diferite specii, în valoare de aproximativ 854 de lei, care au fost predate unei societăţi de profil.

Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „pescuit electric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, electrocutare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, precum şi folosirea armelor de foc, în scopul omorârii peştilor sau alte vieţuitoare acvatice”, faptă prevăzută de articolul 65, litera a din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008.

Pentru faptele comise, cei patru cetăţeni  riscă pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.