Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași (CJSU CL) a stabilit, în data de 10 septembrie 2020, în urma consultărilor cu consiliile de administrație ale unităților de învățământ, scenariile conform cărora va începe anul școlar 2020 – 2021.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Călăraşi informează cu privire la faptul că 263 de unități de învățământ vor începe noul an școlar cu toți elevii în clase, zilnic, cu respectarea și aplicarea normelor de protecție sanitară; acesta este Scenariul 1.

Scenariul 2, din care fac parte 36 de unități de învățământ, presupune participarea zilnică (față în față) a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea normelor de protecție, și revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și de liceu.

În Scenariul 3, toți preșcolarii și elevii vor participa la activități prin intermediul internetului. Conform acestui scenariu, vor începe noul an școlar patru unități de învățământ din județ.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (comunicată în data de 7 septembrie 2020), de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit respectivei analize, în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Reamintim că, potrivit Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.