A început o nouă ediție „Liderii Mileniului Trei – Tenaris”, programul de educație non-formală ce a pregătit pentru viitor aproape 3.000 de liceeni în ultimii 13 ani. O nouă generație de elevi de liceu din Călărași are ocazia să își dezvolte abilitățile de leadership, învățând chiar de la colegi, în cadrul unei noi ediții a programului de educație non-formală „Liderii Mileniului Trei – Tenaris”, lansată în data de 12 martie 2019, la Călărași.

 

Programul a demarat acum 13 ani și a fost susținut în tot acest timp de compania TenarisSilcotub, care a contribuit astfel la dezvoltarea personală a peste 2.600 de tineri din Călărași, Zalău și Câmpina, orașele în care își desfășoară activitatea.

Cluburile „Liderii Mileniului Trei” (LMT) reprezintă un cadru pentru activități de training desfășurate în sistemul de lucru „peer education”, în care elevii învață de la colegi de-ai lor pregătiți, în avans, de profesori special formați în domeniul educației non formale. Atelierele de lucru includ subiecte care nu se regăsesc de regulă în programa școlară, precum munca în echipă, leadership-ul, abilitățile de negociere sau de comunicare. În primul semestru al anului școlar curent, 180 de tineri din cele trei comunități au trecut prin această etapă de formare. 24 dintre aceşti tineri, care s-au făcut remarcați de profesori, au fost aleși pentru a deveni la rândul lor traineri și vor „da mai departe” ceea ce au învățat altor 120 de colegi. Astfel, în următoarele luni, tinerii vor afla care este relația dintre management și leadership, iar la final vor trebui să demonstreze cele învățate printr-un proiect concret, care să corespundă propriilor interese și pasiuni, precum și nevoilor existente în școlile în care învăță.

„Programul LMT le oferă tinerilor din comunitățile TenarisSilcotub doza necesară de curaj și încredere în forțele proprii. Elevii de liceu au posibilitatea de a explora noi abilități și de a se dezvolta. Experiența din ultimul deceniu ne-a demonstrat că tinerii care se înscriu în program își schimbă percepția asupra comunității, se implică activ și conștient în activitățile pe care ei le aleg sau, chiar, le inițiază. Cu ajutorul acestui program, liceenii capătă încrederea că pot schimba mentalități, își exersează abilitățile de lideri și devin mai pregătiți pentru viața și responsabilitățile unui adult”, a spus Codruța Hodrea, manager Relații cu Comunitatea în cadrul TenarisSilcotub.

 

Elevii din patru licee călărăşene, înscrişi la programul Liderii Mileniului Trei – Tenaris”

 

Anul acesta, din cei 300 de elevi înscriși pentru activități în ambele semestre LMT, un număr de 40 sunt din Călărași şi  învață la Liceul Danubius, Colegiul Economic, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Barbu Știrbei”. Lor li se vor alătura 150 de elevi din Zalău și zece elevi din Câmpina.

La finalul programului, 70 de tineri, adică 25% din totalul participanților, sunt invitați la o tabără de leadership și teambuilding ce va avea loc la începutul verii și care este un nou prilej de a construi proiecte comune și a lega noi prietenii. „Rezultatul remarcabil este chiar apariția acestor elevi-traineri: este o demonstrație clară și practică a faptului că sistemul ‘peer education’ funcționează și produce schimbări atât în viața tinerilor, ci și în întreaga comunitate. Pentru a avea asemenea efecte, este nevoie de un angajament pe termen lung al tuturor partenerilor din program, iar faptul că TenarisSilcotub a ales să ne susțină timp de peste un deceniu ne onorează. Este o formă cu fond, în cel mai profund sens”, a spus Marian Staș, președintele Asociației Cluburile Liderii Mileniului Trei și inițiatorul programului.

Un asemenea rezultat remarcabil a fost apariția cluburilor autonome LMT din Călărași și Zalău, care au o activitate separată față de programul de bază și în cadrul cărora un număr și mai mare de elevi au deprins și deprind obișnuința de a fi voluntari în comunitate.