În dimineața zilei de astăzi, 27 ianuarie, pe platoul din fața Consiliului Județean Călărași a avut loc un protest la care au participat aproximativ 70 de pensionari care și-au cerut drepturile. Aceştia sunt nemulţumiţi de neaplicarea legii care prevede majorarea cu 40 de procente a punctului de pensie.
„Această acțiune are ca prim motiv nerespectarea prevederilor Legii nr. 127/2019, art. 86, alin. 2, lit. B, care stabilește precis că valoarea punctului de pensie începând cu 2020 este de 1.775 de lei. Ne-am săturat de promisiuni, suntem sătui de minciuni, suntem indignați și foarte supărați pentru că suntem subapreciați. Suntem catalogați ca cerșetorii acestei țări, nu! Cerșetorii sunt cei care ne cer din patru în patru ani, sau atunci când au interesul, voturile noastre. Nu mai acceptăm așa ceva. Suntem foarte supărați! Acesta este un motiv foarte serios de a solicita și a cere insistent demisia acestui guvern care ne badjocoresc zi și noapte, continuu. Pot fi prim-ministru al României oricând și pot spune exact ce spun ei, ‘nu avem bani să vă dăm ce solicitați’. Nu asta este principalul act al unei guvernări. Ești stat capitalist, ca prim-ministru, ca guvern, ca președinte, ca parlament trebuie să știi să faci totul ca țara pe care o reprezinți să trăiască bine, decent și să aibă tot ce-i trebuie. Nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru necontributivitate și să-mi respingă mie legea pentru contribuție, vechime și vârstă de ieșire la pensie. La protestul de astăzi au participat pensionari numai pensionari din județul Călărași, eu reprezint Sindicatul Județean Călărași al Pensionarilor și sunt și președinte al Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice din Călărași. În această calitate vin și solicit, consultându-mă cu toți pe care îi reprezint că nu mai suportă asemenea depreciere umană, nu profesională. Doresc să se revizuiască pe deplin și corect prevederile legii 127/2019, să se pună în aplicare de mâine începând, ceea ce s-a decis, că valoarea punctului de pensie să fie de 1.775 de lei. La protest participă și doamna Mihai Felicia, este reprezentanta Federației Unirea CFR, mai avem și câțiva pensionari care reprezintă Uniunea Generală a Pensionarilor din România. Toate aceste federații au parcurs un program de acțiuni și solicitări Guvernului României, Președenției României și partidelor aflate în coaliție, să respecte pe deplin legea la care am făcut referire și să analizeze corect prevederile legii pensiilor și salariilor speciale fără contributivitate. Dacă problemele nu se vor rezolva noi nu ne oprim aici, acțiunile noastre vor continua și vor fi mai ample pentru că suntem o generațe civilizată, educată, cu respect, noi nu urlăm, nu țipăm. Cerem drepturi legale stabilite prin lege, nu cerem nimic altceva. E o greșeală să te vaiți că n-ai oameni să recalculeze pensia la Ministerul Muncii sau la Casele Teritoriale de Pensii. Asta înseamnă o nepregătire totală a celor ce ne conduc!”, a declarat Gheorghe Stoian, președintele Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Călărași și președintele Sindicatului Județean al Pensionarilor Călărași.

Un alt protestatar, inginer Gheorghe Voinea, a dorit să transmită următoarele: „În ciuda acestor condiții vitrege de frig, de ninsoare și de ger, o mică parte din pensionarii din Călărași ne-am adunat aici pentru a ne manifesta protestul față de măsurile Guvernului României privind înghețarea pensiilor și a salariilor. Vreau să întreb dacă domnul Câțu, demnitarii Guvernului și parlamentarii României pot trăi cu 800 de lei pe lună în condițiile în care prețurile au explodat și abea e începutul. Țin să-mi exprim indignarea în numele acestor oameni pentru măsurile restrictive pe care le-a luat guvernul și în aceeași măsură doresc să-mi exprim poziția mea fermă pentru ca acest guvern incompetent, format dintr-o adunătură de fracțiuni politice au ajuns să conducă România în această perioadă. Au promis înainte de alegerile electorale parlamentare că vor mări, vor aduce mierea pentru poporul român și vedem că toate aceste promisiuni s-au năruit după ce și-au pus sacii în car și au câștigat alegerile, acum umblă cu minciuna prin televiziune. Sunt incoerenți în ceea ce spun, poporul este foarte indignat. Vreau să-mi exprim opinia că acest guvern trebuie să plece de la conducerea României. Propun să fie alegeri anticipate parlamentare, să se curețe țara de acești indivizi dubioși ‘securiștoizi’ care ne-au adus în sapă de lemn”.