În perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 am intrat intrat în trei cafenele cunoscute din oraș, la întâmplare, și ceea ce am constatat mi-a produs un sentiment de consternare. Mulți dintre clienții prezenți fumau liniștiți la mesele lor, iar fumul, în unele cazuri, era deosebit de supărător. Deși încă din 2016 este în vigoare o lege care interzice fumatul în astfel de spații publice închise, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea utilizatorilor, patru ani mai târziu patronii continuă să-și urmărească doar interesele personale – profitul, iar clienții preferă comoditatea în defavoarea legii.

Poliția a aplicat anul trecut 44 de sancțiuni contravenționale pe legea amintită anterior, dar se pare că nu este suficient, iar oamenii nu acordă importanța cuvenită consecințelor pe care fumatul în astfel de spații le are atât asupra sănătății lor, cât și a celorlalți. În plus, au dezvoltat modalități de a fenta legea.

Într-unul dintre localurile în care am observat că se fuma, unul dintre angajați spunea că nu știe când vine un control, nu este anunțat, însă atunci când îl observă ascunde toate scrumierele de pe mese. Unii clienți, obișnuiți cu „obiceiurile casei”, își aprind țigări chiar și în lipsa scrumierelor. Imediat după plecarea celor care efectuează controalele, scrumierele se întorc pe mesele clienților. Într-o altă cafenea, scrumierele sunt înlocuite cu pahare de unică folosință din plastic, în care se pune apă. În cea de-a treia cafenea vizitată, scrumierele erau, pur și simplu, la vedere. În fiecare dintre aceste cazuri, în special clienții, dar și mulți dintre angajați, nu păreau să acorde nicio importanță faptului că există o lege care interzice clar fumatul în spații publice închise.

Nu se poate afla dacă aceste cafenele ar fi sigure în fața unui incendiu, iar acest lucru poate fi cauzat și de un viciu al legii: se emit autorizaţii de securitate la incendiu numai pentru unităţile de alimentaţie publică cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 de metri pătraţi. Anul trecut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis trei astfel de autorizații și are în evidență nu mai puțin de 281 obiective care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu în urma lucrărilor de construire sau de modificare efectuate.

Legea 15/2016, care interzice fumatul în spații publice, a fost una controversată încă de la apariție, fiecare dintre părțile afectate venind cu argumente care să îi reafirme sau, dimpotrivă, să îi infirme necesitatea. Între timp, în 2020, mulți oameni par să fi uitat complet de ea, asta după ce și-au creat diverse mecanisme prin intermediul cărora să o ocolească. Iar dacă mai dorește cineva o dovadă că România este o țară căreia îi place să privească spre trecut, iată că în unele baruri se fumează de parcă am fi în anul 2015.