În condițiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranța circulației rutiere, polițiștii recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât și pietonilor să manifeste prudență în trafic și să respecte regulile de circulație.

Conducătorii de vehicule au obligația de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 de kilometri la oră, în localități sau 50 de kilometri la oră în afara localităților când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Şoferii sunt sfătuiţi să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă se află în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

De asemenea, conducătorilor auto li se mai recomandă: să evite acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduc poate derapa; să folosească cu precădere frâna de motor atunci când rulează pe un carosabil alunecos; să nu efectueze depășiri riscante.

Şoferii sunt sfătuiţi să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă.

Şoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Toți ocupanții autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranță.

Totodată, poliţiştii le recomandă pietonilor să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.