La data de 15 octombrie 2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Arad, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membrii au acţionat, în mod coordonat, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism, precum şi încheierea unor căsătorii de convenienţă pentru cetăţeni indieni doritori să se stabilească în ţări ale Comunităţii Europene, cu precădere Germania.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că, membrii grupului infracţional au racolat mai multe persoane de sex feminin de pe raza municipiului Bucureşti, a judeţului Giurgiu, dar şi din diferite zone din Moldova, prin inducere în eroare şi profitând de starea vădită de vulnerabilitate, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în diferite apartamente închiriate de pe teritoriul Germaniei, în scopul exploatării sexuale a acestora, precum şi al încheierii unor căsătorii de convenienţă.

În vederea îndeplinirii scopului infracţional, o parte dintre membrii grupării trebuiau să se apropie de persoanele vătămate şi să le controleze prin dezvoltarea unor relaţii sentimentale cu acestea.

De asemenea, victimele au fost obligate să consume diferite substanţe psihotrope, devenind astfel dependente de grup.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului au utilizat arme de foc şi arme albe pentru intimidarea tinerelor, controlul acestora, dar şi pentru a se impune în rândul altor grupări infracţionale de trafic de persoane sau proxenetism.

Sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale au fost cheltuite pe teritoriul Germaniei pentru închirierea locaţiilor unde se practica prostituţia şi pentru nevoile curente ale membrilor grupării infracţionale, însă o mare parte din bani au fost transferaţi în România fie direct, la purtător, fie prin intermediul serviciilor bancare de transfer financiar, către liderul grupării care se ocupa de gestionarea acestora.

Pentru ca veniturile ilicite să fie protejate de eventuale controale ale autorităţilor germane sau româneşti, membrii grupării au achiziţionat bijuterii din aur cu gramaje consistente.

În cursul nopţii de luni liderul grupării, un bărbat din judeţul Giurgiu, a fost prins în timp ce intenţiona să părăsească teritoriul României.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate înscrisuri, suma de 18.000 de euro, telefoane mobile, laptopurile şi tabletele utilizate de către persoanele implicate în desfăşurarea activităţii infracţionale.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

În cauză s-a colaborat cu autorităţile judiciare competente din Germania şi Spania, fiind efectuate în paralel activităţi procedurale pe raza oraşului Hamburg din Germania.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Alba Iulia, Giurgiu, Ialomiţa şi Arad.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism face precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.