La data de 9 septembrie 2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat, simultan cu omologii lor englezi, un număr de 32 percheziţii domiciliare, din care 23 în România, pe raza judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Caraş-Severin, şi nouă în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză s-a reţinut faptul că, încă din anul 2009, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov s-a constituit un grup infracţional organizat format din 28 de persoane, care a desfăşurat activităţi de racolare a unor persoane vătămate de sex feminin, minore, provenite din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate, care, atrase de stilul de viaţă opulent al membrilor grupării şi de promisiunile făcute de aceştia, au ajuns să fie exploatate pe teritoriul României, pentru ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să fie exploatate sexual în ţări precum Irlanda, Marea Britanie, Scoţia şi Germania.

Au existat şi situaţii în care victimele au fost transferate în ţări din Uniunea Europeană încă din perioada minoratului, caz în care acestora le-au fost întocmite documente de identitate false.

Părţile vătămate erau exploatate cu promisiunea falsă că sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei vor fi investite în bunuri mobile şi imobile, pe care le vor deţine împreună cu partenerii lor de viaţă. Membrii grupului infracţional organizat racolau permanent şi alte tinere pe care le exploatau în aceleaşi condiţii, extinzându-se pe teritoriul Marii Britanii sau a altor ţări, sub atenta supraveghere a liderilor.

Pentru a ascunde activitatea infracţională, membrii grupării evitau să achiziţioneze bunuri în nume propriu, astfel că, de cele mai multe ori, acestea erau înregistrate pe numele rudelor sau apropiaţilor.

Gruparea infracţională era bine organizată, pe baza principiului subordonării ierarhice, liderul fiind cel care monitoriza toate activităţile şi percepea fiecărui membru o taxa de protecţie.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, patru autoturisme de lux, documente, înscrisuri şi telefoane mobile.

Pentru o abordare integrată a acestei investigaţii transfrontaliere şi pentru eficientizarea schimbului de material probator privind persoanele bănuite, autorităţile de aplicare a legii din România şi Marea Britanie au semnat în luna februarie 2019 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team).

Documentarea activităţii infracţionale, precum şi cooperarea judiciară internaţională au fost efectuate cu sprijinul Eurojust, Police Scotland – National Human Trafficking Unit, Europol şi al Biroului Ataşatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane, iar alte trei persoane bănuite de apartenenţă la grupare şi şapte complici cu activitate infracţională în Marea Britanie au fost reţinuţi de autorităţile britanice.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism face precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.