Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că, numai în două zile, opt persoane din județele Neamț și Bacău au fost găsite inconștiente. Din nefericire, cu toate eforturilor depuse de salvatori, două persoane au decedat.

Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării mustului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.

Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spaţiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.

Pentru a evita tragediile, îndemnul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective.