Personalitatea lunii decembrie la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi este profesorul Lucian Pavel

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului, în cadrul proiectului „Mari Personalităţi Călărăşene”, „Personalitatea lunii decembrie – Lucian Pavel”.

Regretatul profesor Lucian Pavel, un proeminent om de cultură şi valoros dascăl, s-a născut în data de 26 decembrie 1942 în satul Cosoba din judeţul Giurgiu.

În anul 1960, a absolvit Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu, iar în anul 1965, Facultatea de Filologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Profesorul Lucian Pavel şi-a început cariera la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”, care-și avea sediul în actualul sediu al școlii noastre. A fost inspector de specialitate în judeţul Ilfov şi în Călăraşi, lector de limba română la Universitatea Beijing – China, profesor de limba română şi director la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Olteniţa.

Din anul 1995, este lector de limba română la Universitatea Belgrad şi Novi Sad – Serbia şi Muntenegru.

În anul 2005, este numit inspector şcolar general la Inspectoratul Școlar Județean Călăraşi.

A pregătit elevi care au avut rezultate foarte bune la Olimpiadele Naţionale de Limba Română.

A fost membru în Comisia Naţională de Limba Romană, referent ştiinţific la manualele şcolare de limba română şi referent ştiinţific al manualului Istoria Literaturii Române EDP, 1987.

A participat la Congrese Internaţionale ale Traducătorilor la Belgrad – 2000, 2001.

A fost organizator al „Expoziţiei de fotografie Brâncuşi” – dedicată centenarului artistului – Muzeul Naţional din Belgrad, a fost cercetător asociat al Academiei Române, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” din 2008.

A obţinut diploma de merit, conferită de Universitatea Beijing, China 1991, Diploma de Onoare în anul 1999 ca membru al Societăţii de Limba Română, Premiul de Excelenţă – Uniunea Scriitorilor din Serbia 2006, Certificat de Apreciere, Viena – 2007. A fost membru fondator al Fundaţiei „Sfinţii Constantin şi Elena”, Serbia.

Prin tot ceea ce a întreprins, cu profesionalism și aplicație, profesorul Lucian Pavel a pus la punct o strategie culturală pe termen lung, într-un dialog lipsit de prejudecăți și complexe, desfășurat într-un spațiu creator ce-și relevă semnificațiile îmbogățitoare dincolo de convenționalele granițe dintre țări și popoare.

„Putem afirma, fără putință de tăgadă că, prin întreaga sa activitate, profesorul Lucian Pavel a militat pentru descătușarea creativității elevilor și studenților săi, pentru lărgirea deschiderii lor intelectuale. Generații întregi de elevi au învățat de la acest profesor cum poate fi convertit handicapul provinciei într-un atu de originalitate și forță de creație. Un însemnat număr dintre elevii săi au ajuns adevărați profesioniști ai limbii și literaturii române – profesori, gazetari, scriitori – gratie harului său inițiatic și îndrumător. A pus în legătură valori culturale, a consolidat un curent de colaborare spirituală, dar și de relații interumane spre numitorul comun al unei solidarități de lungă durată. A căutat să construiască noi motivații într-un domeniu nu o dată săturat sau mimat de suficiență, transformând proiectele în acțiuni directe în beneficiul comunităților, atât în țară, cât și în străinătate”, a transmis Muzeul Dunării de Jos Călărași.

În anul 2007, profesorul Lucian Pavel a fost declarat „Omul Anului” de către Primăria Municipiului Călăraşi.

A decedat la data de 12 mai 2009 în urma unui infarct miocardic.