În cadrul proiectului „Mari Personalităţi Călărăşene”, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi prezintă „Personalitatea lunii ianuarie – General Nicolae T. Petrescu (1 ianuarie 1888 – 27 septembrie 1946).

 

Generalul de brigadă şi inginerul electronist Nicolae T. Petrescu s-a născut în data de 1 ianuarie 1888, într-o familie de români, în satul Ştefăneşti, comuna Ileana. Tatăl său era învăţător, iar înaintaşii săi povesteau că avuseseră cei mai mulţi meseria ori de profesor (învăţător) ori de cadru militar.

Deşi îmbrăţişase cariera militară, pe lângă studiile de inginer, în profilul electric, în anul 1919 este înscris la Şcoala Superioară de Radiotelegrafie din Paris, pe care o absolvă în 1922 (prima promoţie de ingineri electronişti TFF – transmisiuni fără fir), fiind unul dintre cei mai buni, iar promoţia fiind prima de acest fel din lume.

Întors în ţară, maiorul Petrescu începe imediat să implementeze noile cunoştinţe, în cadrul armatei.

A adus numeroase contribuţii la dezvoltarea transmisiilor pe unde scurte, la cunoaşterea benzilor radio utilizate în scopuri militare (în folosul armatei). A contribuit ca dascăl la formarea multor specialişti militari, în domeniul transmisiunilor fără fir.

Colonel fiind, Nicolae T. Petrescu a constituit prima brigadă de transmisiuni, cu trei regimente subordonate, în anul 1932, aceasta fiind suportul batalionului „47 Comunicaţii şi informatică”, de astăzi denumit onorific „Nicolae Petrescu”.

În acest fel, a contribuit la dezvoltarea electronicii româneşti în perioada interbelică, transmisiunilor fără fir, telegrafie fără fir şi telefonie fără fir, pe care le-a utilizat la vremea respectivă mai mult în cadrul armatei.

A avut contribuţii la dezvoltarea sistemelor de transmisiuni între aparatele aflate în zbor şi comandament, sau o bază terestră fixă sau mobilă.

A condus divizia de la Alba Iulia, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

A participat la menţinerea ordinii în zona Odessa cu Brigada 1 Fortificaţii, având acolo contribuţii importante la dezvoltarea armei transmisiunilor.

A avut o activitate publicistică intensă, elaborând mai multe cărţi, articole, lucrări ştiinţifice etc., în special în domeniile transmisiunilor fără fir şi cel al geniului.

În 1942, a primit decoraţia „Crucea Ordinului Vulturul German cu stea”.

A fost trecut în rezervă în data de 25 octombrie 1942.