În perioada 2017 – 2019 în România au fost înregistrate 2.894 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 2.260 au fost stinse până la sfârșitul anului 2019. De la 1 ianuarie 2020 până în prezent au apărut 225 de noi focare de PPA și au fost stinse 580. Astfel că, în prezent boala evoluează în 153 de localități din 20 de județe, cu un număr de 280 de focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială). În 21 de județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

În intervalul 30 aprilie – 6 mai 2020 au fost înregistrate opt focare noi, în următoarele județe: Teleorman – două focare; Prahova – patru focare; Ilfov – un focar; Harghita – un focar;

și au fost stinse alte 92, în județele: Argeș – șase focare (dintre care patru în ferme comerciale); Bihor – șase focare; Teleorman – 62 de focare; Giurgiu – un focar; Dolj – cinci focare; Bacău – două focare; Prahova – trei focare; Ilfov – două focare; Sibiu – două focare; Brăila – un focar; Vaslui – două focare.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.537 de cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. La nivelul județului Călărași situația cazurilor la mistreți se prezintă astfel: 128 de mistreți găsiți morți și 54 de mistreți vânați.

Până la data de 8 mai 2020, au fost despăgubiți 15.097 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 440.818.650 de lei. În județul nostru au fost plătite despăgubiri în valoare de 34.106.690 de lei, pentru 444 de exploatații din cele 457 afectate.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.

ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.